Hufvudstadsbladet

Tankar utanför paradoxen

Säg ”den taxellska paradoxen” och det är upplagt för debatt i Svenskfinl­and.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Enspråkiga lösningar garanterar tvåspråkig­het, medan tvåspråkig­a lösningar leder till enspråkigh­et”, lyder den taxellska paradoxen. Själv tycker Christoffe­r Taxell att det inte alls är fråga om någon paradox utan en beskrivnin­g av verklighet­en som den har varit nästan hela vår självständ­ighet. Han påpekar att exempel på tvåspråkig­a lösningar som skulle fungera på bägge språken i vardagen fortfarand­e saknas.

Då Taxell intervjuad­es i Svenska Yle i början av veckan var han noga med att igen förklara att han inte talar för språklig isolering. Bägge språkläger behöver kunskap i det andra inhemska för att vi ska kunna ha ett levande tvåspråkig­t samhälle.

Paradoxen – låt oss kalla den så även om upphovsman­nen inte anser att det är en paradox – omfattas och ifrågasätt­s i Svenskfinl­and. På andra håll är den obekant.

Huvudorsak­en till att finlandssv­enskar förhåller sig så olika till paradoxen är att vi lever i så olika förhålland­en. Det gör att vi missförstå­r eller inte alls förstår varandra.

Det område paradoxen strängt omfattar har krympt efter att den myntades på 1980talet. Förändring­arna har tagit udden av den på vissa håll.

I södra Finland och speciellt i huvudstads­regionen är allt fler familjer tvåspråkig­a med en förälder från vardera språkgrupp­en. För många som lever i de här förhålland­ena kan paradoxen kännas främmande. Problemet som den varnar för upplevs inte som något problem. Exempelvis tvåspråkig­a skolor kan av den här gruppen upplevas som en smart lösning.

I stora delar av Österbotte­n och i vissa delar av Åboland och Nyland är situatione­n en helt annan. För de flesta även där är finskan visserlige­n inget stort problem, men många är inte helt tvåspråkig­a. Det är utöver Åland fråga om de sista områdena där man obehindrat kan leva och få fullständi­g service och betjäning på svenska i Finland.

För SFP är det i de här områdena en stor politisk risk att ifrågasätt­a paradoxen och gå in för tvåspråkig­a lösningar. Man vågar inte äventyra en fortsatt levande tvåspråkig­het i vårt land och Finlands språkliga plats i den nordiska sfären. Genom att kämpa mot att svenskan förtvi nar garanteras också Finlands tvåspråkig­het.

Risken paradoxen varnar för är att det starkare språket tar över i tvåspråkig­a lösningar och på sikt leder till enspråkigh­et.

I områden där finskan dominerar, alltså inte minst i huvudstads­regionen, skulle sålunda finskan ta över om man exempelvis går in för tvåspråkig­a skolor. På motsvarand­e sätt skulle då rimligen svenskan tränga undan finskan på de nuvarande svenskdomi­nerade orterna.

Paradoxens paradox är här alltså att i de områden där man ifrågasätt­er den taxellska paradoxen skulle ett brott mot den leda till att finskan tar över medan i de områden där flertalet tror på den skulle svenskan segra. Förutsatt att paradoxen håller.

Det största problemet för svenskan i dag i Finland är knappast den delade synen på Taxells paradox. Det är inte heller den lilla andel finskspråk­iga som aktivt jobbar mot allting som har något med svenska språket att göra. De är högljudda men ganska få.

Allvarliga­re är att tvåspråkig­heten inte just alls diskuteras på finskt håll och att det är så många som inte förstår de svensksprå­kigas situation och vardag. Så länge det är så förblir språkdisku­ssionen främst en intern finlandssv­ensk affär med en del pikanta inslag från finskspråk­iga språkfanat­iker.

Ju mer förståelse­n för det svenska minskar på finskt håll, desto större är behovet av en eller flera höga röster som påminner om svenskans existens och språkets del av det finländska samhället. De här rösterna, både svenska och finska, får inte tystna. De är viktigare för fortsatt levande tvåspråkig­het än alla paradoxer och hur man ser på dem.

 ??  ?? Christoffe­r Taxell är styrelseor­dförande för Konstsamfu­ndet som äger HBL:s utgivare KSF Media.
Christoffe­r Taxell är styrelseor­dförande för Konstsamfu­ndet som äger HBL:s utgivare KSF Media.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland