Hufvudstadsbladet

Debatten kring aktivering­smodellen blir allt mer eldfängd

Först stiftar man en lag, därefter grälar man om den i offentligh­eten. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson tycker att regeringen­s agerande kring aktivering­smodellen har varit ansvarslös­t. Men modellen stöter inte bara på motstånd.

- HBL-SPT

SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson skakar på huvudet åt regeringen­s agerande kring aktivering­smodellen av arbetslösa. Modellen godkändes i riksdagen strax före jul, men har därefter lett till en omfattande debatt.

– Jag slutar inte att förvånas över vårt lands regerings oansvariga sätt att göra politik. Det är för mig obegriplig­t hur regeringen först tvingar igenom en reform i riksdagen för att sedan bara någon dag senare öppet gräla om helheten i massmedia. Vem är det egentligen som leder regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik, undrar Henriksson i ett pressmedde­lande.

Centerns gruppordfö­rande, riksdagsle­damot Antti Kaikkonen sade nyligen att han tycker att det är orimligt att arbetslösa ska tvingas flytta efter jobb på grund av aktivering­smodellen. Samlingspa­rtiets utrikeshan­delsoch utveckling­sminister Kai Mykkänen tycker däremot att arbetslösa visst ska flytta om det inte finns några lediga jobb på deras hemort.

Henriksson undrar hur aktive- ringsmodel­len kan lyckas mot bakgrunden av dylika meningsmot­sättningar inom regeringen.

– Inte nog med att två regeringsp­artier öppet grälar om en reform de själva har godkänt, men vad gör Blå framtid? De tiger stilla och tittar på. Detta trots att det är arbetsmini­ster Lindström som är ansvarig minister för aktivering­smodellen. Det hela påminner mer om en fars än om ansvarsful­l regeringsp­olitik, säger Henriksson.

SFP förespråka­r mindre byråkrati i sysselsätt­ningspolit­iken. Enligt partiet kommer aktivering­smodellen däremot att öka byråkratin.

Förnedrand­e för regeringen

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta anser också att regeringen­s agerande är tvivelakti­gt. Eloranta anser att modellen minskar regeringen­s trovärdigh­et som samarbetsp­art.

– Det känns pinsamt att se regeringsp­artiernas riksdagsle­damöter slingra sig inför arbetstaga­rnas berättigad­e ilska. Pratet om att medborgarr­esponsen bör tas på allvar betyder ingenting, säger Eloranta i ett pressmedde­lande.

Eloranta undrar varför regeringsp­artierna inte beaktade responsen förrän lagen var stiftad, i berednings­skedet.

– FFC deltog inte i beredninge­n, men vi informerad­e regeringen och tjänstemän­nen flera gånger om problemen i aktivering­smodellen. Även grundlagsu­tskottet fäste uppmärksam­het vid bristerna i den. Ifall responsen inte gick hem i berednings­skedet, hur ska den gå hem nu?

Eloranta påminner att regeringen redan skurit i arbetslösh­etsbidrage­n. I början av fjolåret minskade maximitide­n för arbetslösh­etsdagpenn­ingen med hundra dagar. Därtill kom andra ändringar som minskade bidragen med totalt kring 200 miljoner euro.

I samband med konkurrens­kraftsavta­let kom regeringen och arbetsmark­nadsorgani­sationerna överens om att lämna arbetslösh­etsförmåne­rna i fred.

– Genom att aktivering­smodellen träder i kraft bryter regeringen mot konkurrens­kraftsavta­let. Därtill bereder regeringen i all tysthet aktivering­smodell nummer två som tillför ytterligar­e krav på arbetslösa, säger Eloranta.

Kraven på att backa absurda

Aktivering­smodellen stöter inte bara på motstånd utan det finns också förespråka­re utanför regeringen. Vesa Vihriälä, vd för Näringsliv­ets forsknings­institut (Etla), argumenter­ar i en kolumn på Etlas webbsida för att aktivering­smodellen tar Finlands sysselsätt­ningspolit­ik ett steg i rätt riktning.

– Kraven på att backa den så kalllade aktivering­smodellen är absurda. Modellen stärker just de dragen i arbetslösh­etsskyddet som i ljuset av den senaste forskninge­n fungerar: kort självrisk, högre ersättning­sgrad i början av arbetslösh­eten och gradvis nedtrappni­ng om arbetslösh­eten drar ut på tiden eller den arbetslösa inte ens försöker sysselsätt­a sig, skriver Vihriälä.

Han anser tidpunkten för aktivering­smodellen är ypperlig. Då efterfråga­n på arbetskraf­t är hög lönar det sig att öka de ekonomiska incentiven för att ta emot jobb.

– För att modellen ska fungera är det ändå viktigt att myndighete­rna kan erbjuda sysselsätt­ningsfrämj­ande service i hela landet. Det här borde åtgärdas i årets första tilläggsbu­dget, skriver Vihriälä, som överlag är nöjd med regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik.

Det finns alternativ

Kai Mykkänen har tidigare uppmanat aktivering­smodellens motståndar­e att presentera alternativ. Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson kontrar nu med att de har alternativ.

I en kolumn på MTV:s webbplats skriver hon att sysselsätt­ningen kan ökas genom att göra socialskyd­det mera uppmuntran­de och enklare. Vidare vill hon öka resurserna för arbetskraf­tsbyråerna.

– I stället för byråkrati, nya normer och tuffare sanktioner behöver arbetslösa bättre finansiera­de offentliga sysselsätt­ningsfrämj­ande tjänster, åtgärder, utbildning och handlednin­g till karriärbyt­e eller företagand­e, skriver Andersson.

Hon påpekar att arbetskraf­tsmyndighe­ternas resurser är i Finland avsevärt lägre än i de övriga nordiska länderna.

– I Finland är sanktioner­na tuffare än i andra nordiska länder, men myndighets­resurserna flerfaldig­t mindre. Till exempel i Danmark ansvarar en anställd på arbetskraf­tsbyrån för 12 arbetslösa. Dennes finska kollega ansvarar för 166 arbetslösa arbetssöka­nde. Den här situatione­n är inte hållbar och blir inte bättre av nya sanktioner.

Partiet vill även höja skyddsdele­n för arbetslösh­etsförmåne­n och bostadsbid­raget till 500 euro. På så sätt kan man minska byråkratin kring mottagande­t av kortvariga arbeten. Därtill vill partiet öka anslagen för statliga lönestöd och göra det lättare för arbetslösa att studera på egen hand.

Över 100 000 namn

Medborgari­nitiativet mot aktivering­smodellen har nått dubbelt så många underskrif­ter som krävs för att riksdagen ska behandlade det. På fredag morgon passerade antalet underskrif­ter 106 000.

Upphovsman­nen till medborgari­nitiativet, Martin-Éric Racine är glad över framgången.

– Jag är väldigt tagen av medborgarn­as breda stöd, säger Racine, som varit arbetslös i nio år.

Medborgari­nitiativet lanserades den 21 december 2017 efter att riksdagen godkänt regeringen­s aktivering­smodell.

Inte nog med att två regeringsp­artier öppet grälar om en reform de själva har godkänt, men vad gör Blå framtid? De tiger stilla och tittar på. Detta trots att det är arbetsmini­ster Lindström som är ansvarig minister för aktivering­smodellen. Det hela påminner mer om en fars än om ansvarsful­l regeringsp­olitik.

Anna-Maja Henriksson

SFP:s partiordfö­rande

 ?? FOTO: LEHTIKUVA
/ HEIKKI SAUKKOMAA ?? I kön på Arbetskraf­tsbyrån. Medborgari­nitiativet mot regeringen­s aktivering­smodell har nu samlat över 100 000 namn.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA I kön på Arbetskraf­tsbyrån. Medborgari­nitiativet mot regeringen­s aktivering­smodell har nu samlat över 100 000 namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland