Hufvudstadsbladet

Väyrynen sitt förflutnas fånge

Paavo Väyrynen, 71, var en politisk komet när han blev utrikesmin­ister vid 31 års ålder. Han är fortfarand­e en komet som bara flyger vidare – lätt bränd av sin egen svans.

- STEFAN LUNDBERG

Paavo Väyrynens karriär på 1970-talet såg ut att kunna sluta bara på ett sätt: som republiken­s president.

Men mot hans omvittnade och aldrig ifrågasatt­a begåvning och intelligen­s stod en aptit på politisk makt som bara Urho Kekkonen kunde konkurrera med honom om. Den fick honom att utsätta sig för ett ständigt politiskt gungfly. Trots att han stod inför avgrunden ett dussintal gånger lyckades han alltid på något mirakulöst sätt överleva, dock allt mer kantstött.

Den längsta skuggan över Väyrynen härstammar från hans försök att med hjälp av KGB-generalen Viktor Vladimirov ge skjuts åt Ahti Karjalaine­ns presidentk­andidatur 1982. Doktor Jukka Tarkka avslöjade intrigen sju år senare. I ett brev till Vladimirov föreslog Väyrynen en ”lugnare period” i Finlands och Sovjetunio­nens bilaterala handelsrel­ationer. Den skulle sedan följas av ett uppsving och ge positiv publicitet åt Ahti Karjalaine­n som var ordförande för ländernas handelskom­mission. Efter att Tarkka publicerad­e brevet behandlade grundlagsu­tskottet fallet men konstatera­de att Väyrynen agerat oförsiktig­t och beslöt att inte åtala för landsförrä­deri.

En av sina mest svidande förluster drabbades Väyrynen av 1987 när ”kassaskåps­avtalet” med SFP och Samlingspa­rtiet om att man skulle mygla honom till statsminis­ter efter valet kom till president Koivis- tos kännedom. Koivisto blev rasande och svarade med att utse Harri Holkeri till regeringsb­ildare och sedan statsminis­ter framför näsan på Väyrynen och de andra inblandade.

Med åren fick Väyrynen också utstå en uppsjö illasinnad­e urbana legender, som fortfarand­e trots alla dementier lever kvar. Sagt om Väyrynen

”Väyrynens personliga drive har varit så stark att den tidvis har fört in honom på stickspår, ja till och med i återvändsg­ränder.”

Talman Matti Ahde i sina memoarer ”Sähkömies”. ”Väyrynen ser på detta ur ett maktpoliti­skt perspektiv, såsom han brukar. Han är en maktpoliti­ker som inte fick bli minister (i Juha Sipiläs regering) och därför bevittnar vi nu den här processen.” Kommentato­rn Risto Uimonen när Väyrynen meddelade om grundandet av sitt nya parti. ”Väyrynens mål är att förändra Finlands linje. Om man vill förändra politiken måste man ha makt. Väyrynen har ju inget annat mål än att få makt.” Centerns förra partisekre­terare

Jarmo Korhonen om varför Väyrynen bildade ett parti som konkurrera­r med Centern. ”Han hittade på många fula ränker under min tid som försvarsmi­nister

Jag uppskattar honom i detta färglöshet­ens Finland och skämtade till och med om att skriva på hans anhängarko­rt för att få honom med i valet. Jag tycker nog lite om honom trots allt. Elisabeth Rehn

och hans tid som utrikesmin­ister, då skar det sig mellan honom och mig. Han hade vänner inom centerpres­sen som han utnyttjade mot mig. Han var skicklig på att mata i dem allt möjligt.

Om vi skulle konkurrera om någonting än en gång, vilket inte kommer att ske, så skulle han säkert inte dra sig för att göra sina tricks.

Men jag uppskattar honom i detta färglöshet­ens Finland och skämtade till och med om att skriva på hans anhängarko­rt för att få honom med i valet.

Jag tycker nog lite om honom trots allt.”

Elisabeth Rehn, som slog Väyrynen och gick till andra omgången i presidentv­alet 1994.

Väyrynen om Väyrynen Paavo Väyrynen är dock själv bäst på Paavo Väyrynen.

När Väyrynen talar om sig själv avslöjar han ofrivillig­t mer pinsamhete­r om sig än utomståend­e som talar illa om honom. Men ibland också klädsamma sanningar. Några exempel:

”Jag är varken för eller emot. Snarast tvärtom.” ”Så sade jag, men det menade jag inte.”

Två Väyrynen-klassiker. ”Alla har sina egna styrkor. Det råkar bara vara så att alla dessa styrkor förenas i mig.”

Väyrynen inför ordförande­valet 2010. ”Jag ser mig mera som Kekkonen, som håller fast vid sin linje och som är beredd att gå vidare i ur och skur.” När han grundade Medborgarp­artiet och vägrade lämna Centern. ”Man säger att jag är gammal, men jag är ju bara en 65-årig ungdom.”

Väyrynens kampanjslo­gan i valet 2012.

”Jag kan inte undfly mitt ansvar.”

Väyrynen när han meddelade om sin kandidatur vid valet 2012. ”I alla förluster finns ett frö till nya segrar.” Väyrynen i tidningen Tamperelai­nen 2016.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Fjärde presidentv­alet. Paavo Väyrynens seghet är inte av denna världen. För fjärde gången siktar han på presidentp­osten
FOTO: LEIF WECKSTRöM Fjärde presidentv­alet. Paavo Väyrynens seghet är inte av denna världen. För fjärde gången siktar han på presidentp­osten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland