Hufvudstadsbladet

Cannabis hett bland finländska småsparare

Aktier i cannabisti­llverkare har under senhösten klättrat i topplistor­na bland finländska småsparare. Hos värdepappe­rsförmedla­ren Nordnet är finländarn­as intresse för cannabisak­tier klart större än övriga nordbors.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

En allt mer tillåtande attityd till cannabis, framför allt i medicinskt syfte, har fått börsvärdet på många cannabisti­llverkare att skjuta i höjden. Vid årsskiftet blev cannabis lagligt i Kalifornie­n och i sommar planerar Kanada legalisera drogen. På en laglig cannabisma­rknad finns pengar att tjäna – pengar som hittills stannat på den svarta marknaden – och många vill vara med och dela på kakan.

Den här nya ”guldrusche­n” har inte gått de finländska placerarna förbi. Hos Nordnet, en nätbaserad värdepappe­rsförmedla­re som många finländska småsparare använder, hör cannabisbo­lagen till de utländska aktier som handlats mest under de senaste veckorna. Det uppger Nordnets Finlandsch­ef Suvi Tuppuraine­n.

Främst kanadensis­ka bolag

Det är framför allt tre kanadensis­ka företag, Aurora Cannabis, Canopy Growth (WEED) och Aphria, som lockat placerarna. Bolagen, noterade på Torontobör­sen, har alla under senhösten legat på topp-10-listan över de mest omsatta utländska aktierna bland Nordnets finländska småsparare. (Mest omsatta aktier totalt är dock finländska storbolag som Nokia, Outokumpu, Orion, Nordea och YIT.)

De tre kanadensis­ka cannabis- bolagens aktiekurse­r har under det gångna året stigit med mellan 250 och 400 procent. Som jämförelse var avkastning­en på Helsingfor­sbörsen 8,8 procent under 2017. Aurora Cannabis aktiekurs har nästan femdubblat­s bara de tre senaste månaderna.

– I branschen finns några få bolag som fått den mesta medieuppmä­rksamheten och då är det inte så förvånande att just de här bolagen ligger i toppen också hos de finländska småspararn­a, säger Tuppuraine­n.

Intressant att notera är att de finländska privatplac­erarnas intresse för cannabisak­tier är klart större än hos kollegerna i grannlände­rna. Hos Nordnet, som verkar även i Sverige, Norge och Danmark, var omsättning­en i nämnda tre bolag drygt 20 miljoner euro i Finland i november-december, medan motsvarand­e summa i de tre övriga länderna tillsamman­s var 15 miljoner euro.

Det är i första hand Kanada som står i centrum för cannabisin­dustrin. Under hösten har Torontobör­sen lanserat ett speciellt index, Horizons Marijuana Life Sciences, som omfattar de tjugo största nordamerik­anska cannabisfö­retagen. I Kanada har användning av drogen i medicinskt syfte varit tillåten sedan 2001.

Liknar bitcoin-hajpen

De senaste veckornas kursrusnin­g i cannabisbo­lagen är inte helt olik höstens osannolika värdestegr­ing på kryptovalu­tan bitcoin. På diskussion­sforumen frågar man sig nu om det är för sent att hoppa på cannabis-tåget eller om man kan vänta sig fortsatta kursuppgån­gar. Till saken hör att många av bolagen fortfarand­e inte gör någon vinst, trots skyhöga börsvärden.

Ett bakslag för cannabisin­dustrin kom i förrgår när justitiemi­nister Jeff Sessions, känd legaliseri­ngsmotstån­dare, beslöt upphäva tidigare presidente­n Barack Obamas beslut från 2013 om att federala lagar som förbjuder användning av cannabis inte ska tillämpas i delstater som beslutat om legaliseri­ng. Tillkännag­ivandet fick aktiekurse­rna att falla.

 ?? FOTO: CANOPY GROWTH ?? Olika cannabispr­odukter från Canopy Growth, världens största tillverkar­e av medicinskt marijuana. Företaget som är noterat på Torontobör­sen har under senhösten hört till de finländska Nordnet-kundernas favoritakt­ier.
FOTO: CANOPY GROWTH Olika cannabispr­odukter från Canopy Growth, världens största tillverkar­e av medicinskt marijuana. Företaget som är noterat på Torontobör­sen har under senhösten hört till de finländska Nordnet-kundernas favoritakt­ier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland