Hufvudstadsbladet

Cannabis är Kalifornie­ns nya guldgruva

Från och med den första januari har det varit lagligt för vem som helst över 21 år att köpa marijuana i Kalifornie­n. Legaliseri­ngen kallas den andra guldrusche­n. Delstaten räknar med ökade skatteintä­kter, miljonärer investerar stort i marijuanaf­öretag och

- JEANETTE ÖHMAN jeanette.ohman@ksfmedia.fi

Hösten 2016, samma novemberda­g som amerikaner­na röstade i presidentv­alet, kunde invånarna i Kalifornie­n också rösta för att legalisera cannabis för nöjesbruk (sedan 1996 har marijuana för medicinskt bruk varit lagligt i delstaten). Det blev ett klart ja med 57,1 procent mot 42,9 procent på nej-sidan. Ett drygt år senare, den 1 januari 2018, är det nu lagligt att sälja och köpa marijuana.

I praktiken fungerar lagstiftni­ngen som alkohollag­stiftninge­n, konsumente­n måste vara 21 år eller äldre för att få köpa och bruka. Det är förbjudet att röka och köra bil samt att röka inom en radie på 300 meter från skolor och förskolor. En privatpers­on får inneha högst en ounce (knappt 30 gram) och ha max sex marijuanap­lantor hemma.

För att få sälja cannabispr­odukter krävs en licens från den nygrundade statliga myndighete­n Bureau of Cannabis Control. I delstatens största städer, San Francisco och Los Angeles, har myndighete­n bromsat upp licensproc­essen inför nyåret. Trots att det tekniskt sett är lagligt att sälja marijuana redan den första januari öppnar de första butikerna i storstäder­na först den andra och tredje samma månad. Är det bråttom får man ta sig till mindre städer som Berkeley, Palm Springs eller San Diego.

Marijuana ger ekonomiskt uppsving

Legaliseri­ngen av cannabis beror delvis på att man vill stävja den svarta marknaden och kontroller­a konsumtion­en, men också på stora ekonomiska möjlighete­r och ökade skatteintä­kter. När delstaten Colorado

legalisera­de marijuana år 2015 uppskattad­e man, enligt Washington Post, att det skapade 18 000 nya arbetstill­fällen.

Sidosyssel­sättningar kan vara allt mellan att producera rätt sorts värme och luftkondit­ionering för odling av plantorna till säkerhetsv­akter, kockar som kan skapa de godaste marijuanam­åltiderna och direktleve­rans till användarna. En av dem är Eaze ”Uber for weed” där förare registrera­r sig hos företaget och sedan kör ut drogen till kunderna. Leveransen sker inom 15 minuter efter beställnin­gen.

Eaze fick ihop 12 miljoner dollar i investerin­gar för uppstartni­ng det första året, bland annat hip-hop artisten Snoop Dogg är en av de största finansiäre­rna. Andra som satsat på marijuanai­ndustrin är Microsoft som investerat i softwarefö­retaget Kind, en e-kommerspla­ttform för cannabispr­oducenter, samt Paypal-medgrundar­en och riskkapita­listen Peter Thiels som gjorde en investerin­g på 75 miljoner dollar i industrin. Man räknar med att cannabisbr­anschen sammanlagt kommer att omsätta omkring fem miljarder dollar år 2018.

Alla är ändå inte överlyckli­ga över legaliseri­ngen. Enligt Los Angeles Times oroar sig den lokala polisen över fler mindre brott och trafikolyc­kor på grund av att folk sätter sig bakom ratten efter att ha rökt på. Man förbereder sig också på att kontroller­a att alla försäljare verkligen har licens.

 ??  ?? Från och med 2018 behöver invånarna i Kalifornie­n inte längre visa upp ett intyg
Från och med 2018 behöver invånarna i Kalifornie­n inte längre visa upp ett intyg
 ?? FOTO: JEANETTE ÖHMAN ?? skrivet av läkare för att få köpa marijuana.
FOTO: JEANETTE ÖHMAN skrivet av läkare för att få köpa marijuana.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖHMAN ?? Peyton Clark, som nyligen bröt benet i Venice Beach skatepark, säger att legaliseri­ngen enbart är positiv eftersom myndighete­rna då kan kontroller­a försäljnin­gen och användning­en av marijuana. ”Det finns många positiva exempel i Europa”, säger hon.
FOTO: JEANETTE ÖHMAN Peyton Clark, som nyligen bröt benet i Venice Beach skatepark, säger att legaliseri­ngen enbart är positiv eftersom myndighete­rna då kan kontroller­a försäljnin­gen och användning­en av marijuana. ”Det finns många positiva exempel i Europa”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland