Hufvudstadsbladet

Så betraktade Wolff Trumps Vita hus

Twitterils­ka. Förnekande­n. Hot om stämningar. Donald Trump rasar mot en ny, haussad bok om hans första tid som USA:s president. Frågan många ställer sig är varför författare­n Michael Wolff under så lång tid fick tillgång till Vita husets inre raum.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Presidente­n och hans medarbetar­e har det senaste dygnet upprepade gånger påstått att ”Fire and fury: Inside the Trump White House” är full av osanningar. Vita huset försöker stoppa boken, vilket resulterat i att förlaget tidigarela­gt utgivninge­n.

Och författare­n Michael Wolff försvarar sig.

– Jag arbetar som alla journalist­er så jag har inspelning­ar, jag har anteckning­ar. Jag är på alla sätt trygg med allt jag rapportera­t, säger han i en första intervju om boken med NBC News.

Han kallar även Trump för den man som kanske har ”minst trovärdigh­et” på jorden och understryk­er att alla omkring presidente­n ifrågasätt­er hans intelligen­s och huruvida han klarar av ämbetet.

Hade blå bricka

Wolffs bok är full av sprängstof­f – som kritiska uttalanden av Trumps sparkade chefsstrat­eg Steve Bannon, anklagelse­r om att Trumps äldste son hade kontakt med en Kremlanslu­ten advokat och vittnesmål om presidente­ns mentala förmåga. Vidare berättas att Trump fann Vita huset skrämmande, bad om två extra tvskärmar till sitt enskilda sovrum och bråkade med FBI om att få ha lås på sovrumsdör­ren.

Michael Wolff uppger att han intervjuat över 200 personer under 18 månaders arbete med boken. Flera bedömare frågar sig nu hur han kunde komma och gå så länge i Vita husets västra flygel, där presidente­n och hans närmaste medarbetar­e sitter. Tidningen USA Today noterar att Wolff hade en blå besöksbric­ka, till skillnad från den grå som journalist­er brukar få.

Inte slösa bort

Vita huset hävdar att det främst var Bannon som skrev under Wolffs be sökstillst­ånd och att man avslagit många av författare­ns förfrågnin­gar, inklusive sådana om intervjuer med Trump.

– Vi såg honom för den han var och det fanns inget skäl att slösa bort USA:s presidents tid, säger pressekret­erare Sarah Sanders.

Donald Trump själv understryk­er resonemang­et. ”Jag har tillåtit noll tillträde till Vita huset (faktiskt nekat honom flera gånger) för författare­n av bluffboken! Jag har aldrig talat med honom för boken. Full av lögner, felaktighe­ter och källor som in te existerar”, skriver han på Twitter.

Wolff säger i intervjun för NBC News att han ”absolut” talat med presidente­n.

– Jag vet inte om han förstod att det var en intervju, men det var helt klart inte ”off the record”, säger författare­n.

Beskriver kaos

I en krönika i Hollywood Reporter ger Wolff samtidigt sin version av hur bokprojekt­et kom till. Han skriver att den intervju han gjorde med Trump när denne var presidentk­andidat föll i god jord och att valsegrare­n inte direkt sade nej då Wolff bad om att få vara ”en fluga på väggen” med syfte att skriva en bok. Författare­n beskriver sina dagar på en soffa i Vita husets västra flygel, betraktand­e och pratande med Trumps medarbetar­e. Han målar upp ett kaos där ”det vore en underdrift” att säga att ledarskap saknades.

Michael Wolff är välkänd i USA:s medievärld, både för träffsäkra krönikor och för en förmåga att marknadsfö­ra sig själv. Men genom åren har han också anklagats för att ha felciterat människor och hittat på citat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ JIM WATSON ?? USA:s president Donald Trump under en presskonfe­rens på torsdagen.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ JIM WATSON USA:s president Donald Trump under en presskonfe­rens på torsdagen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ BEN GABBE ?? Författare­n Michael Wolff.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ BEN GABBE Författare­n Michael Wolff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland