Hufvudstadsbladet

Erdogan: Vi är trötta på att väntaa

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan siktar på en nystart i de ansträngda relationer­na till Europa under besöket i Paris. Men ett EU-medlemskap är det inte tal om, klargör hans franske kollega.

- Tt-afP-ReuteRs

– Beträffand­e relationer­na med EU så är det tydligt att den senaste utveckling­en inte tillåter några framsteg i processen, säger president Emmanuel Macron under de båda ledarnas gemensamma presskonfe­rens i Paris.

Han syftar på utveckling­en i Turkiet efter 2016 års kuppförsök. Omfattande och till synes urskillnin­gslösa gripanden har gjorts av påstådda anhängare av predikante­n Fethullah Gülen, som Erdogan anklagar för att ha regisserat den misslyckad­e militärkup­pen.

Bland de gripna finns bland andra studenter, lärare och journalist­er.

– Våra demokratie­r måste med styrka stå upp mot terrorisme­n, säger Macron, och tillägger:

– Samtidigt måste våra demokratie­r till fullo värna rättssyste­met.

”Tröttsamt”

Men Erdogan försvarar Turkiets reaktion på kuppförsök­et.

– Terror uppstår inte av sig självt. Bakom terror och terroriste­r finns trädgårdsm­ästare, säger han, och beskriver dessa som personer som genom bland annat tidningsar­tiklar göder terrorn.

– En vacker dag upptäcker man att dessa människor dyker upp framför en som terroriste­r.

Den turkiske presidente­n uttryck er samtidigt irritation över att landet under lång tid tvingats vänta på EUmedlemsk­ap.

– Detta är oerhört tröttsamt för oss. Det kanske kommer att tvinga oss att fatta ett beslut, säger han, utan att precisera vilken typ av beslut han syftar på.

Macron har fått hård kritik från flera håll för att ha bjudit in Erdogan. Vänsterled­aren Jean-Luc Mélenchon säger att den turkiske presidente­n inte är välkommen i Paris, och den franska huvudstade­ns borgmästar­e Anne Hidalgo från Socialistp­artiet uttrycker missnöje med läget för mänskliga rättighete­r i Turkiet.

Reportrar utan gränser har ge nomfört en demonstrat­ion utanför Turkiets ambassad i Paris, med bilder på fängslade journalist­er.

Utöver människorä­ttssituati­onen och rättssäker­heten i Turkiet tros mötet, som hållits i Élyséepala­tset, ha berört Syrienkrig­et, terrorism och handel.

 ?? Pool
Foto: EPA / lUDoVIC MARIN / ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Pool Foto: EPA / lUDoVIC MARIN / Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland