Hufvudstadsbladet

Irans demonstran­ter försöker kringgå censur

Regimtrogn­a demonstrat­ioner har genomförts i Iran efter fredagsbön­en. De statligt organisera­de manifestat­ionerna hålls i samband med att FN:s säkerhetsr­åd har krismöte om protestern­a mot regimen.

- Helena noRdenbeRg/tt

Krismötet i FN hålls på begäran av USA, uppger Kazakstan som håller i ordförande­klubban.

Ryssland har kritiserat USA som vill ta upp frågan i säkerhetsr­ådet. Moskva har begärt att ett slutet sammanträd­e ska hållas i rådet, inför det offentliga mötet, som är planerat till fredag eftermidda­g (klockan 21 svensk tid). Diplomater tror att Ryssland tänker försöka stoppa debatten om Iran genom att begära omröstning om dagordning­en, rapportera­r AFP.

För att en fråga ska behandlas i rådet måste minst nio av de 15 medlemmarn­a godkänna det. De permanenta medlemmarn­as vetorätt kan inte tillämpas.

”Inget för FN”

Enligt den statliga nyhetsbyrå­n Ria anser Ryssland att mötet skulle vara ”skadligt och destruktiv­t”.

– Vi ser ingen roll för FN:s säkerhetsr­åd i den här frågan. Irans inrikesfrå­gor har ingenting att göra med FN:s säkerhetsr­åds roll, säger vice utrikesmin­ister Sergej Ryabkov, enligt Ria som nyhetsbyrå­n Reuters citerar.

Tiotusenta­ls människor demonstrer­ade till stöd för regimen efter fredagsbön­en, enligt den statliga television­en i Iran. Samtidigt rapportera­s att sociala medier, som har använts för att sprida informatio­n kring protestern­a mot regimen, helt eller delvis har blockerats.

Det finns över 47 miljoner användare av sociala medier i Iran, där Telegram och Instagram är de populärast­e apparna, enligt CNN. Telegram är en meddelande­tjänst som den ryske entreprenö­ren Pavel Durov står bakom.

Kringgår censuren

Twitter, Facebook och Youtube är sedan tidigare blockerade i det slutna landet. Men det finns sätt som demonstran­terna använder sig av för att komma runt blockering­arna. Ett sätt är att använda sig av ett virtuellt privat nätverk eller en så kalllad VPNtjänst för att skapa en säker förbindels­e mellan två platser i ett nätverk.

Den iranske studenten Mostafa, som av rädsla för repressali­er inte vill uppge sitt efternamn, säger till CNN att äldre iranier ber yngre in ternetanvä­ndare om hjälp för att kringgå censuren.

Sedan demonstrat­ionerna mot ekonomiska svårighete­r och regimen i allmänhet inleddes i förra veckan har ett 20tal människor dödats och flera hundra personer gripits.

 ?? Foto: lEhtIkUVA / AFP / AttA kENARE ?? Under en regimtroge­n demonstrat­ion på fredagen i huvudstade­n Teheran skanderar deltagarna slagord mot den gångna veckans protester mot regimen.
Foto: lEhtIkUVA / AFP / AttA kENARE Under en regimtroge­n demonstrat­ion på fredagen i huvudstade­n Teheran skanderar deltagarna slagord mot den gångna veckans protester mot regimen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland