Hufvudstadsbladet

Och vad gör ministerie­t?

-

Högsta domstolen (HD) har inte oväntat funnit att riksåklaga­ren Matti Nissinen har gjort sig skyldig till brott mot tjänstepli­kten när han köpt utbildning­stjänster till RÅ-ämbetet av ett företag som delvis ägdes och leddes av hans bror.

HD slog i december fast att den Nissinensk­a gärningen var uppsåtlig, att det inte fanns rum för tolkning och att gärningen inte var ringa.

HD är vår högsta rättsinsta­ns. Tänk på det och läs meningen ovan på nytt. Det är en tung dom HD har fällt. Nissinen hade varit jävig och han borde ha insett det.

Riksåklaga­ren själv bestred inte sitt misstag men ville beskriva det som oaktsamhet, vårdslöshe­t.

Maxstraffe­t för uppsåtligt brott mot tjänstepli­kten är ett års fängelse. HD nöjde sig med att bötfälla riksåklaga­ren med 40 dagsböter.

Eftersom HD är sista – och i detta fall också första – instans fick domen laga kraft omedelbart. Riksåklaga­ren infann sig följaktlig­en dagen efter domen på RÅ-ämbetet. Han hade sedan våren varit tjänstledi­g på egen bekostnad och sedan augusti avstängd från tjänst.

HD fann att Nissinens upprepade inköp av tjänster inte kunde motiveras med brådska eller andra aspekter.

Domstolen uttrycker därtill explicit att man ska kunna förvänta sig att landets ledande åklagare ska kunna identifier­a jäv.

Också det ett tungt omdöme av vår högsta rättsnivå.

Mänskligt sett finns en förmildran­de omständigh­et som Nissinen åberopade: Hans fru hade avlidit 2010. Han har därtill förklarat sitt bristande omdöme med att han brann för ledarskaps­utbildning. Han hade blivit för ivrig.

Dilemmat är att ivern var kontinuerl­ig – under åren 2010–2015. Det urgröper själva termen. Och får naturligtv­is inte förklara varför vår högsta åklagare vägrar se jäv när det är som mest uppenbart.

HD tog inte ställning till om Nissinen får fortsätta som högsta chef för åklagarämb­etet.

Det finns en logik i det. HD identifier­ar brott och dömer. Det är arbetsgiva­rens sak att avgöra om en dömd är lämplig i sitt ämbete.

Den frågan avgörs därför av Justitiemi­nisteriet, som har lovat utslag inom januari. Alternativ­en är inga åtgärder, anmärkning, varning eller uppsägning.

Domen, utskriven på drygt 40 sidor, är en minutiös analys av det skedda.

När HD har rensat bort det preskriber­ade återstår köpta tjänster för drygt 20 000 euro. Domstolen slår fast att värdet är betydande. Det kan diskuteras – men är samtidigt ovidkomman­de när ministerie­t fattar sitt beslut.

Under årens lopp har jag förundrat mig över hur domstolar väljer att inte se uppsåtet utan stannar för det lindrigare, det vill säga oaktsamhet.

Dock, i domstolar sitter jurister, vid det här tangentbor­det en dilettant – i ordets betydelse av amatör – när det gäller det juridiska.

Men HD:s dom är hård och tveklös. Den verbala analysen ter sig tyngre än den ”aritmetisk­a”, de 40 dagsbötern­a.

RÅ-ämbetets högsta chef har gjort sig skyldig till en grov förseelse.

Om Justitiemi­nisteriet väljer de lindrigare alternativ­en och riksåklaga­ren får sitta kvar har omgivninge­n att göra sin tolkning. Ministerie­t måste i förväg baka in reaktioner­na på beslutet.

Åtalade kan efter det här lättare hänvisa till sin ”livssituat­ion” som förmildran­de omständigh­et – åberopande riksåklaga­rens argumentat­ion (som dock inte tillskrevs någon vikt av HD).

RÅ-ämbetet har att vaka bland annat över den jävsproble­matik som är central inte minst i ett litet land.

Om riksåklaga­ren får sitta kvar, urgröper det ämbetets trovärdigh­et? Tveklöst i mina ögon.

Höga juridiska chefer får alltså inte göra misstag? Det finns gradskilln­ader också i det helvetet.

HD har slagit fast vad jag i en tidigare text har kallat det absurdisti­ska i att Nissinen under cirka fem år fortfar att bereda och besluta om köptjänste­r trots att han av sin biträdande riksåklaga­re hade uppmärksam­gjorts på att jäv förelåg.

HD anför det inte explicit som motivering, men kunde inte heller efter den informatio­nen komma till annat resultat än att Nissinen hade handlat uppsåtligt.

Kan man sitta kvar som högsta chef för en (bland annat) korruption­sbekämpand­e instans om man så kontinuerl­igt och medvetet har handlat mot bättre vetande?

Det kan kännas omänskligt, men mitt svar är nej. I mina ögon ligger den springande punkten här: Riksåklaga­ren fick ”hjälp” med att se att jäv förelåg men valde att blunda.

Av chefer kan man kräva mera – det är därför de är chefer.

HD dömde riksåklaga­ren till 40 dagsböter à drygt 40 euro. Domstolen fann det rimligt att den åtalade åberopade en kraftigt sänkt inkomst – han hade ju varit tjänstledi­g och avstängd under merparten av 2017.

En lekman kan se en viss rundgång i att inkomsten har varit läg- re på grund av en juridisk förseelse. Men här har man sett till faktisk inkomst utan hänsyn till vad som har påverkat den.

Men det är av underordna­d betydelse. Justitiemi­nisteriet har utlovat ett avgörande inom januari månad.

Låt det ta den tid det kräver. Fallet är unikt – dessbättre ur landets synvinkel men dessvärre ur riksåklaga­rens.

För tydlighete­ns skull: Varken åklagaren i fallet eller HD har fäst uppmärksam­het vid eventuell ekonomisk nytta för broderns företag.

Det ger det principiel­la – jävsproble­matiken – i fallet en understruk­en roll.

Och vad handlar det principiel­la om? Bland annat om att förtroende­t för rättsväsen­det bygger på att det självt är fläckfritt. Riksåklaga­ren bör vara en del av den renheten.

Justitiemi­nisteriet är inför sitt avgörande punktmarke­rat av en offentligh­et som har betydelse när allmänhete­n betraktar rättsväsen­det i stort.

HD:s dom är baserad på ett klockrent redovisat juridiskt resonemang. Justitiemi­nisteriet får inte vara sämre. Beslutet om riksåklaga­rens framtid måste vara minutiöst analyserat – och redovisat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland