Hufvudstadsbladet

Poutala tog EM-silver – ”stort för mig”

Mika Poutala bröt sin förtrollni­ng och tog sin första mästerskap­smedalj i EM i Kolomna. – Jag har jagat en medalj i tio år, säger Poutala till HBL.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Mika Poutala gav en stormvarni­ng redan i december då han satte en nya finsk rekordtid på 500 meter i Salt Lake City. Med tiden 34,17 var han rangordnad fyra inför EM i ryska Kolomna.

I EM fick Poutala äntligen in en efterlängt­ad fullträff. Han skrinnade i mål med tiden 34,85 i det sista paret och tog silver. Bara Nederlände­rnas Ronald Mulder var snabbare, med tiden 34,80.

– Det var ett bra lopp. Inte världens bästa skridskoåk­ning, inte som rekordlopp­et för en månad sedan. Inga fel, men lite jämntjockt, säger Poutala till HBL.

Starten såg lite trevande ut. Men första 100 meter gick på 9,68, mycket bra.

– Om tiden börjar på 9,6 är det alltid bra.

”Stort för mig”

Poutala har otaliga gånger varit nära en stor seger, men aldrig förut riktigt fått till det. I OS i Vancouver led han sin bittraste förlust, då han var i ledningen efter ett heat, men vacklade till i sitt andra heat och rasade till femte plats.

Redan 2004, som 21-åring, var Poutala snabbast på 500 meter i allround-EM. Men där räknas flera resultatet på flera sträckor.

Han har också varit fyra i distans-VM, fyra i sprint-VM, femma i sprint-VM, sexa i sprint-VM, två gånger sjua i sprint-VM och sexa i sprint-EM. Nära, men inte riktigt där. Förrän nu.

– Det här är väldigt stort för mig. De senaste tio år har jag krigat på utan en medalj. Hela tiden har jag varit nära och legat kring pallplacer­ingarna i världscupe­n, säger Poutala.

– En mästerskap­smedalj har länge varit ett mål för mig.

Jetlaggad i EM

Helsingfor­såkaren anlände till Europa en vecka före EM, från sin andra hemort Calgary. Han har fått ett nytt lyft i sin karriär efter att han för ett par år sedan flyttade över till Calgary tillsamman­s med sin familj för att träna i optimala förhålland­en.

– Jag har inte alls toppat formen för EM. Så sent som förra veckan körde jag mycket hårda träningspa­ss. Det höjer EM-medaljens värde i mina ögon, säger Poutala.

– Tidsskilln­aden är tio timmar. Hela veckan har jag känt mig dimmig och varit nervös för tävlingen. I dag är egentligen den första dagen då det känns lite bättre.

Klar för OS

Poutala var en av de tretton första idrottarna som blev uttagna till OS i Pyeongchan­g i december. Med två pallplacer­ingar i världscupe­r hör han till medaljkand­idaterna, alla gånger.

– Jag är övertygad om att det går att förbättra till OS. Men det kan förstås alla andra också, säger Poutala.

– OS-arenan är bekant från VM förra året. Isen kommer troligen att vara nästan likadan som den jag är van vid i Calgary, för det är samma killar som jobbar med den.

OS-medaljerna avgörs nuförtiden med bara ett heat, precis som i distans-EM. Bra eller dåligt, men det räcker med ett bra lopp i Pyeongchan­g.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JERRY LAMPEN ?? Mika Poutala lyckades äntligen bra i EM med en silver.
FOTO: LEHTIKUVA/JERRY LAMPEN Mika Poutala lyckades äntligen bra i EM med en silver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland