Hufvudstadsbladet

Strandvall lite oroad – ”tänker inte ge upp”

Matias Strandvall­s OS-dröm fick sig en törn i skandinavi­ska cupen i Piteå.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Strandvall var sexa i tidsvkalet i den klassiska sprinten, men blev direkt utslagen i kvartsfina­lerna.

– Jag var bara för långsam. Det var en lång, kanske 200 meter lång målraka där min fart inte räckte till, säger Strandvall till HBL.

Eirik Brandsdal var till slut bäst i herrarnas klassiska sprint. Anssi Pentsinen var bäst av finländarn­a med sin sjunde plats.

”Börjar bli orolig”

Strandvall har bara tävlat två gånger i världscupe­n i vinter, i Ruka och i Davos. Båda gångerna tog hans fart slut i kvartsfina­lerna.

Strandvall hade behövt ett bra formbesked i Piteå. Det är hård konkurrens om sprintplat­serna i OS, i synnerhet om Iivo Niskanen bestämmer sig för att delta i sprinten i Pyeongchan­g.

– För första gången börjar jag vara lite orolig över att jag inte är där jag borde vara formmässig­t, säger Strandvall.

– Formen har varit stigande hela tiden, men farten räcker inte till ännu.

Planica sista chansen

Ristomatti Hakola, Martti Jylhä och Lauri Vuorinen är så gott som säkra i OS-sprinten. Finland har fyra startplats­er. De sista OS-uttagninga­rna offentligg­örs 24 januari, vilket innebär att världscuph­elgen i Planica är den sista chansen att ge formbesked.

– Min OS-biljett är väl fast på det om Iivo bestämmer sig för att åka i Planica. Om han inte deltar där får jag kanske ännu en chans att kvala in till OS. Men då krävs det att jag går till final, säger Strandvall.

– Jag tänker inte ge upp så länge OS-truppen inte är spikad.

Strandvall deltog första gången i VM 2007 och har sedan dess varit med ytterligar­e fem gånger i VM och en gång i OS. Hans bästa prestation i ett stort mästerskap är nionde plats i den klassiska sprinten i Sapporo-VM.

Matintalo femma

Johanna Matintalo var bäst av finländarn­a i damernas sprint i Piteå. Hon var femma i finalen, där Norges Lotta Weng något oväntat var bäst före Sveriges Jonna Sundling. Sveriges Charlotte Kalla var först trea. Minkenåkar­en Andrea Julin som plågats av en ryggskada gjorde sin säsongsdeb­ut och var 21:a.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Inte i tillräckli­gt bra form. OS-tåget har inte gått för Matias Strandvall, men det är nära.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Inte i tillräckli­gt bra form. OS-tåget har inte gått för Matias Strandvall, men det är nära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland