Hufvudstadsbladet

Skattgömma­n under takbjälken

- TOBIAS PETTERSSON

Det var total lycka. I en dammig låda högt uppe på farmors vind fanns min farbrors undanstuva­de samling serietidni­ngar. Och vilken samling: nästan kompletta uppsättnin­gar av bland annat Tintin och Lucky Luke.

Extas. Jag skulle ha slukat samtliga album i ett svep, om inte de vuxna hade förstått att ransonera dem över en längre tid.

Kapten Haddock letar skatter i Söderhavet med professor Kalkyls hajformade ubåt. Lucky Luke duellerar med bröderna Daltons gangsterma­mma på öppen gata. Asterix i olympisk kamp mot en kolossal brottare från Rhodos. Spirou och Nicke tar sig fram i den fiktiva bananrepub­liken Palombias djungel på spaning efter det mytiska djuret marsupilam­i. Det kunde inte bli bättre än så.

Pojkäventy­r? I högsta grad. Stereotypi­er? Så de understa ruttnar, dessvärre.

Men 9-åringen som blivit biten av läsflugan ser inte det. Han ser oanade exotiska landskap öppna sig och känner äventyret stiga till väders på fantasins vingar. Främmande länder, kufiska djur, mytologisk­a gestalter, mustiga svordomar.

Dörrarna som seriernas värld kan öppna är otaliga. Det spelar ingen roll att mycket är påhittat och karikerat. Poängen är att intresset för läsning och berättelse­r vaknar, fascinatio­nen för andra kulturer, historia, geografi, språk, djur och natur. Serierna matar 9-åringens nyfikenhet att ta reda på mer om världen omkring.

Tintinalbu­met Solens tempel som utspelar sig i Sydamerika fick mig till exempel att lusläsa passagen om myrslokens leverne i boken om världens däggdjur. Lucky Lukes möte med Calamity Jane väckte intresse för vilda västerns nybyggarhi­storia, medan Asterix och Obelix äventyr blev en ledsagare in i Cleopatras Egypten och kejsarnas Rom.

Serietidni­ngsläsning­en sådde också en tillgivenh­et för ovanliga, överraskan­de ord och formulerin­gar – för språket som verktyg. Under de senaste åren har flera undersökni­ngar visat att läsförståe­lsen bland skolelever – i synnerhet bland pojkarna – sjunkit dramatiskt. Kanske har Obelix alltjämt en funktion att fylla?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland