Hufvudstadsbladet

Folkkäre Johannes Brost är död

- TT

Den svenska skådespela­ren Johannes Brost är död, uppger hans familj. Brost avled på torsdagen på Skånes universite­tssjukhus i sviterna av cancer, 71 år gammal. ”Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss”, skriver familjen i ett mejl.

Johannes Brost tog examen från scenskolan i Malmö och har därefter spelat i ett stort antal älskade filmer, som Black Jack, Änglagård och Jönssonlig­an. Därefter jobbade han på teatrar som Stockholms stadsteate­r, Åbo Svenska Teater och Riksteater­n. 1981 fick han sitt stora publika genombrott i julkalende­rn Stjärnhuse­t.

Brost har även spelat i en lång rad privatteat­eruppsättn­ingar och tv-serier, och i och med rollen i långkörare­n Rederiet blev han Joker med hela svenska folket.

Hans sista roll blev den som gentlemann­en Sievert Lindberg i Fröken Frimans krig som sändes i SVT under julhelgen och där han spelade mot bland andra Sissela Kyle.

– Han var en originell och fin skådespela­re som var väldigt levnadsgla­d, och det tycker jag att man känner i hans skådespele­ri. Och så var han dessutom en lojal och schysst kamrat. Han var en nyfiken, positiv och glad kille. Det är verkligen en förlust, säger Kyle.

 ?? FOTO: TT/ FREDRIK SANDBERG ?? Brost blev Joker med hela svenska folket efter sin roll i såpan Rederiet. Arkivbild.
FOTO: TT/ FREDRIK SANDBERG Brost blev Joker med hela svenska folket efter sin roll i såpan Rederiet. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland