Hufvudstadsbladet

Tre vise män

- KATARINA

På skänken i matsalen i mitt gamla hus står en julkrubba av litet ovanligt slag, Den är helt i trä, av känd finländsk design och nästan stiliserad i sin enkelhet. Jesusbarne­t, lindat i blått, ligger på en bädd av träull i en minimal vagga. Maria har blå klänning och krans av träpärlor på huvudet, Josef är klädd som en herde i brunt med ståtlig stav. De uppvaktas av de tre vise männen, som vi kan läsa om i Matteus evangelium, där han berättar om hur de följde stjärnan, den som vägledde dem till den nyfödde frälsaren i stallet i Betlehem.

De kom fram på trettondag­en, den helg som vi firar i dag, tretton dagar efter julafton. Kring den här händelsen har uppstått flera legender, men i vår kristna kyrka är det alltså på trettondag­en som tre vise män, som också kallas Heliga tre konungar, kom från Österlande­t med guld, rökelse och myrra för att uppvakta barnet i krubban.

Det är en underbar berättelse och den har i alla tider stimulerat folkfantas­in, därför finns det varianter på temat. Matteus säger till exempel ingenting om att männen var tre, inte heller att de vare sig var visa eller konungar, eller som det också har hävdats, stjärntyda­re, vilket ju förstås skulle förklara deras intresse för Betlehemss­tjärnan.

Men enligt legenden var de alltså tre och de fick också namn, på latin hette de Caspar, Melchior och Baltasar, på grekiska Galgalat, Magalat och Sacharin. De represente­rade var sin världsdel, var sin levnadsåld­er och en av dem, Caspar, var mörk i hyn. De var konungar i var sitt rike, Nubien, Saba och Egryskulla. Det påstås rentav att de företrädde var sin gren av Noaks efterkomma­nde, de människor som han tog med sig i arken under den stora syndaflode­n. Trettondag­en är faktiskt en av kristenhet­ens äldsta fester, den har firats sedan fornkyrkan­s tid.

I min julkrubba står de tre vise männen i rad med ödmjukt sänkta huvuden, klädda i turbaner och fotsida kjortlar, en beige, en blå och en röd, och håller sina gåvor i händerna. De har fått sällskap av en herde med två underbara får i vackert träarbete och en dito ko med fromt utseende. Från stallets tak tittar två änglar och en stjärna ner på dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland