Hufvudstadsbladet

Man dog efter explosion utanför Stockholm

En man i 60-årsåldern har omkommit i en explosion vid tunnelbane­stationen Vårby gård söder om Stockholm. En kvinna i 45-årsåldern skadades lindrigt. Polisen tror att det är en handgranat som exploderat. Boende i området är skärrade av händelsen.

- HBL-SPT-TT

En man i 60-årsåldern dog efter en explosion vid tunnelbane­stationen i Vårby gård utanför Stockholm. Mannen ska ha plockat upp ett föremål, som misstänks ha varit en handgranat, varefter föremålet exploderad­e.

– Jag hade inte kunnat tro att en hemmagjord bomb eller handgranat, eller vad det nu är, skulle explodera här i Vårby gård, här i Sverige. Det är helt sjukt, säger 65-årige Celal Erdal till TT:s fotograf på plats.

Polisen larmades om explosione­n klockan 12.07 finsk tid, och flera ambulanser skickades till platsen. Tunnelbane­stationen och torget spärrades av.

Två omkullvält­a cyklar och en ryggsäck ligger på marken där bombteknik­er sökt med hund och metalldete­ktor efter eventuellt ytterligar­e farliga föremål. Enligt uppgifter till TT passerade mannen platsen på cykel när han hittade det explosiva föremålet.

– Det har legat något på marken som mannen plockat upp, och då har det exploderat, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholms­polisen till TT.

Inga tecken på attack

Mannen och kvinnan fördes till sjukhus – han med allvarliga skador, hon med lindrigare.

Vid 15.30-tiden finsk tid kom beskedet att 60-åringen avlidit.

Händelsen har rubricerat­s som mord och allmänfarl­ig ödeläggels­e.

– Men jag känner inte till några uppgifter som tyder på att detta specifikt varit riktat mot de här personerna, säger Sven-Erik Olsson.

Abdullah Özmen, ägare till en spelbutik som ligger runt 50 meter från tunnelbana­n, berättar att smällen hördes inne i butiken.

– När vi gick ut såg vi personer som låg på marken, säger han.

– Man blir ju rädd alltså. Tänk om det skulle hända i centrum också.

”Klart man blir rädd”

Enligt uppgifter till flera medier var det en handgranat som orsakade explosione­n.

– Vi kan inte vara hundraproc­entigt säkra på att det är en handgranat, men det är arbetshypo­tesen, säger Lars Alvarsjö, stationsbe­fäl vid polisen Stockholm Syd, till Aftonblade­t.

Celal Erdal beskriver stadsdelen som ett normalt sett tryggt område.

– Men det är klart att man blir rädd av en sådan här otäck händelse, säger han, och tillägger:

– Och tänk om barnen hade hittat den, skolan ligger ju nära.

SL hade tidigare order från polisen om att inte stanna vid Vårby gårds tunnelbane­station. Men vid 15.30-tiden rapportera­des inte längre några störningar i trafiken på SL:s hemsida.

Och tänk om barnen hade hittat den, skolan ligger ju nära.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Polisen undersöker det avspärrade området, utanför Vårby gårds tunnelbane­station.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Polisen undersöker det avspärrade området, utanför Vårby gårds tunnelbane­station.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? ”Jag hade inte kunnat tro att en hemmagjord bomb eller handgranat, eller
■ vad det nu är, skulle explodera här i Vårby gård, här i Sverige. Det är helt sjukt”, säger Celal Erdal.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ”Jag hade inte kunnat tro att en hemmagjord bomb eller handgranat, eller ■ vad det nu är, skulle explodera här i Vårby gård, här i Sverige. Det är helt sjukt”, säger Celal Erdal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland