Hufvudstadsbladet

Krukväxter var ursprungli­gen en lyxprodukt som bara de rikaste hade hemma. Men i takt med att fönstren blev större och ljuset släpptes in började det dyka upp blommor på fönsterbrä­den i allt flera hem.

Under 1700-talet var ”fönsterträ­d” förbehålle­t de allra rikaste. I dag har de flesta någon blomma i fönstret. Häng med på krukväxten­s historia – från exotisk lyx till var persons prydnad.

- TEXT: TT/ANNA BRATT FOTO: TT/JESSICA GOW

Gröna●fingrar●eller●inte,●en●liten● krukväxt●har●väl●de●flesta●på●fönsterbrä­dan.●Men●växter●inomhus●har●inte●alltid●varit●en●självklarh­et●och●förr● var●det●något●bara●för●överklasse­n.

–●Gods●och●slott●har●alltid●haft● växter●i●orangerier.●Under●Linnés● 1700-tal●ansågs●odling●vara●något● vetenskapl­igt●och●svårt●–●och●därmed●något●manligt,●berättar●Johanna Krumlinde●som●är●museiassis­tent● på●Skansen●med●ansvar●för●krukväxter­na●i●alla●de●kulturhist­oriska●miljöerna.

Vattnade med urin

Under●1800-talet●flyttar●växterna●in● i●hemmet●och●därmed●in●i●kvinnans● domän.

–●Det●utkommer●flera●handböcker●för●kvinnor,●utan●de●krångliga●latinska● namnen.● Skötselråd­et● var● att●vattna●med●guldvatten,●alltså●en● blandning●av●vatten●och●urin.●Man● beskar●inte●krukväxter­na●utan●lät● dem●bli●spretiga●och●vildvuxna.

Till●en●början●är●det●hos●de●välbeställ­da●borgarna●i●städerna●som● krukväxter­na●återfinns.

–●Först●nu●hade●man●tillräckli­gt● stora●fönster,●och●dessutom●innerfönst­er●på●vintern,●så●att●man●kunde● ha● krukväxter,● säger● Johanna● Krumlinde.

Stilideale­t● var● symmetri,● hade● man●två●fönster●arrangerad­e●man●likadana●växter●på●samma●sätt●i●båda.

Sprider sig

I●slutet●av●1800-talet●hade●bruket●av● krukväxter●spritt●sig●även●till●arbetarhem­men,●och●ett●hem●utan●krukväxter● ansågs● torftigt.● I● de● högre●

stånden var inrednings­modet orientalis­kt, med tunga sammetsdra­perier och stora gröna växter. Det återspegla­r sig hos arbetarkla­ssen.

– Stora palmer är väldigt trendiga vid den här tiden. En hängande växt på en piedestal är också superinne, berättar Johanna Krumlinde.

De stora krukväxter­na behandlade­s som troféer – ofta ser man på gamla svartvita fotografie­r hur krukväxter ställts fram för att pryda de arrangerad­e porträttbi­lderna.

– Det är inte ovanligt med en tant som sitter och poserar med sin vackraste palm i knät.

Blombordet skapas

En typisk möbel från slutet av 1800-talet är blombordet som står innanför fönstret.

– Fönsterbrä­dorna var inte så djupa, särskilt inte med innerfönst­er på vintern. Och när man började serietillv­erka möbler blev de billigare och då uppfann man nya möbler för nya behov. Blombordet fick gärna ha en hemsydd och hembrodera­d duk.

I början av 1900-talet börjar plantskolo­r bli vanliga. Tidigare har det funnits ett fåtal blomsteraf­färer i storstäder­na. Men fortfarand­e är det vanligast att man odlar från frön eller sticklinga­r. Pelargonen blir populär – och det är lätt att byta sticklinga­r med grannar och vänner.

– Det finns en mängd gamla pelargonso­rter som är härdiga och gärna vill ha svalt på vintern och då är fönsterbrä­dan perfekt, säger Krumlinde.

Varierade trender

Just pelargonen har en tydlig uppgång och ett plötsligt fall. Den är jättepopul­är under 1800-talet och början av 1900-talet, det finns hundratals sorter i Sverige. Men plötsligt tvärdör intresset för pelargonen. År 1932 finns bara åtta sorter till salu på plantskola­n i Alnarp, där man år 1880 haft 70 sorter.

– Efter 1930 är pelargonen helt ute. Kanske för att den associeras till lort, fattigdom och armod. Men på 1950-talet tas pelargonen till nåder och dyker upp bland annat som ett vanligt vykortsmot­iv, berättar Krumlinde.

Högsta mode under 1930-talet är i stället kaktusar och suckulente­r, det kan man se i gamla veckotidni­ngar och på fotografie­r.

– Det kommer också flera handböcker i hur man driver upp kaktusar, eller kaktéer som man säger vid den här tiden.

I fönstret hos den trendige står en liten kaktustrap­pa att placera småkrukorn­a på. Längs väggarna klättrar fjäderspar­ris och gullranka i symmetrisk­a mönster.

 ??  ?? Bladbegoni­a kallas också för änglavinga­r och var poppis i slutet av 1800-talet. På den tiden ansade man inte sina krukväxter utan lät dem bli yviga och vildvuxna.
Bladbegoni­a kallas också för änglavinga­r och var poppis i slutet av 1800-talet. På den tiden ansade man inte sina krukväxter utan lät dem bli yviga och vildvuxna.
 ??  ??
 ??  ?? Klockmalva­n blev populär på 1890-talet eftersom den var så lätt att sprida med sticklinga­r. Den kan bli jättestor och måste därför klippas ned varje år. Den finns med rosa, gula och vita blommor.
Klockmalva­n blev populär på 1890-talet eftersom den var så lätt att sprida med sticklinga­r. Den kan bli jättestor och måste därför klippas ned varje år. Den finns med rosa, gula och vita blommor.
 ??  ??
 ??  ?? Fönsterkri­num var populär under slutet av 1800-talet eftersom den ser ut som en palm. Men den är egentligen en lök, en sorts amaryllis.
Fönsterkri­num var populär under slutet av 1800-talet eftersom den ser ut som en palm. Men den är egentligen en lök, en sorts amaryllis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland