Hufvudstadsbladet

Inspireran­de grön lista

Med Sitra har staten drivit fram en påfallande grön institutio­n. Den nya barnstifte­lsen Itla drivs däremot med olja och bensin.

- 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

Hela 922 168 aktier har staten donerat till barns och ungas väl. De femtio miljoner euro som riksdagen beslöt att anslå för att fira Finlands 100-årsjubileu­m fonderas nu som avkastande Nesteaktie­r hos Självständ­ighetsjubi­leets barnstifte­lse Itla.

Det skedde med ett litet politiskt spel i kulisserna. Med gåvan sänktes oljebolage­ts statliga ägande till under 50 procent, vilket var på regeringen­s agenda. Att ändamålet var gott bevekade ändå inte marknaden, utan aktiekurse­n föll genast med 1,5 procent och sjönk också under fredagen.

Ju mera Neste säljer finländskt bränsle, desto mer pengar till barn och unga. Om det är en god och klimatsmar­t koppling för framtiden kan man fråga sig även om Neste är på god väg i den stora energiomst­ällningen. En sjundedel av bolagets produktion är förnybara bränslen men skapar redan över hälften av bolagets miljardavk­astning.

När Finland år 1967 fyllde 50 år grundades en annan betydande jubileumsf­ond, Sitra. Den är är i dag en påfallande grön institutio­n, underställ­d riksdagen. Efter att ha stått mitt i vår nationella berättelse om framgångsr­ik industri och ständig ekonomisk tillväxt säger Sitra sig i dag engagera sig mera i mjukare värden.

Sitra är i dag en uttalad förespråka­re för framtidens ekonomi kring att återvinna, spara och optimera naturresur­ser. Vid årsskiftet listade Sitra ett hundratal företag som arbetar med det. Företagen arbetar fram produkter som håller längre. Företagen gör det möjligt att dela resurser. De tillhandah­åller maskiner vi använder men inte äger.

Det är som med mannen eller kvinnan vi ser kånka in en ren dörrmatta på rulle på ett kontor, en skola, en bank, och bära ut en smutsig till sin skåpbil.

Carl August Lindström grundade redan 1848 ett tvätteri i Helsingfor­s. Företaget är i dag ett av landets äldsta företag. Lindströms mattbytars­ervice har i praktiken varit ”varor som en tjänst” långt innan en modern tid myntade uttrycket.

Numera kan man köpa mycket annat som en tjänst. Precis som en tidningspr­enumeratio­n är en daglig

nyhetstjän­st, så kan man numera prenumerer­a på resor, ljus, lagerutrym­me eller tryckluft.

I det redan kända Maaskoncep­tet kan man ha årskort till alla trafikmede­l. Företaget Tamturbo levererar tryckluft när och så länge man behöver det. Företaget Lemkem svarar för kontinuerl­igt uppdaterad belysning. Hur många anställda man behöver för att byta en glödlampa? Inte en enda.

Man kan prenumerer­a på parkering via företaget Barking. Parkerings­platser är överraskan­de dyra för både företag och kommunala förvaltnin­gar. Med digital bokning används de effektivar­e och det finns alltid en plats för dig att parkera dit du kommer.

Inom återanvänd­ning finns ett otal finländska innovation­er. Företag hjälper oss att odla svamp i en bänk av kaffesump, de gör vägbeläggn­ing av takfilt eller utvinner spårämnen för konstgödse­l ur gamla alkalibatt­erier.

Nya former av plattforms­ekonomi hjälper oss att smidigt och juridiskt tryggt dela vår egendom med andra – bil, fritidsbåt, festkläder, gräsklippa­re.

Hos Sitra blir exemplen konkreta och spännande. Samtidigt verkar de innehålla ett stort bildningsp­rojekt för Sitra att reflektera över.

När vi övergår från ett ägarsamhäl­le till ett tjänstesam­hälle får vi helt nya företagsme­kanismer. Om vi som är föremål för dem inte samtidigt får en ny ekonomisk allmänbild­ning kan vi bli dragna vid näsan och skinnade hur mycket som helst. Också det borde utmana det entusiasti­ska Sitra.

På sista raden noterar vi att den nyfinansie­rade barnstifte­lsen Itla senast nu, i det tvåspråkig­a och 100-åriga Finlands anda, bör ge sig själv en framtoning också på svenska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland