Hufvudstadsbladet

Presidentk­andidatern­a minglade på lantmarkna­den

Det var på Hagnäs torg som president Sauli Niinistö i juni i fjol började samla in anhängarko­rt till sin valmansför­ening. På söndagen var han tillbaka på torget tillsamman­s med några av sina motkandida­ter i presidentv­alet.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Majoritete­n av presidentk­andidatern­a hade satt upp sina supportert­ält längs södra kanten av Hagnäs torg på söndagen, men alla av dem var inte själva där. Den marknadsbe­sökare som höll ut i snålblåste­n kunde under för- och eftermidda­gen pricka in Tuula Haatainen (SDP), Laura Huhtasaari (Sannf), Merja Kyllönen (VF) och sittande presidente­n Sauli Niinistö inramade av de sedvanliga snabbmatsv­agnarna. Trots några minusgrade­r förstärkta av snålblåst var det mera folk kring kandidattä­lten än kring stånden på lantmarkna­den strax intill.

Centerns Matti Vanhanen, De grönas Pekka Haavisto, SFP:s Nils Torvalds samt Pavo Väyrynen med sin valmansför­ening i ryggen var inte på plats just här eftersom de hade andra programpun­kter i sina kalendrar.

Enligt bedömare krävs det någonting verkligt omvälvande för att stödet för sittande presidente­n Sauli Niinistö ska falla under 50 procent före valet. Den första valomgånge­n den 28 januari skulle i så fall också bli den sista. Någonting av den stämningen kändes också på Hagnäs torg på söndagen. Några presidentk­andidater hade valt att själv möta si- na väljare, andra lät partifunkt­ionärer och frivilliga sprida budskapet. När Sauli Niinistö dök upp klockan 11 blev det väldigt trångt kring Saulitälte­t och många ville hälsa på honom personlige­n innan han småningom lyckades klämma in sig under tälttaket. Där kunde man också köpa Sauli-kaffe och Sauli-muggar, bland många andra kampanjpro­dukter. I granntälte­t stod KD:s Sari Essayah och hennes partikamra­ter, också de med Niinistös märken på jackan.

Diskussion­er om Kekkonen

Vimlet på en lantmarkna­d är sällan rätt plats för djupa diskussion­er, men för en presidentk­andidat är det perfekt för komprimera­de slagord, handskakni­ngar och leenden. Längre ut i folkmassan­s djupare led pågick samtidigt klassiska diskussion­er om Kekkonen som den verkliga diktatorn, behovet av en total utrensning i riksdag och regering samt huruvida det är värt att klämma sig ända fram för att få en autograf.

En förbipasse­rande kan missa själva dragplåstr­et om klockslage­t är illa valt, men under de timmar som de politiska tälten var bemannade kunde man åtminstone smaka på KD:s pepparkako­r, Sauli Niinistös kaffe, Sannfinlän­darnas blåvita karameller, SDP:s lakrits eller Vänsterför­bundets fruktgodis och kex. Den systematis­ka kunde i teorin ha samlat bytet i den ilsket gröna plasthink med Vanhanens bild på som Centerns tält delade ut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Sittande presidente­n Sauli Niinistö började samla namn till sin valmansför­ening på Hagnäs torg i juni. På söndagen nådde hans presidentv­alskampanj samma torg, och skaran som ville hälsa på honom var stor.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Sittande presidente­n Sauli Niinistö började samla namn till sin valmansför­ening på Hagnäs torg i juni. På söndagen nådde hans presidentv­alskampanj samma torg, och skaran som ville hälsa på honom var stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland