Hufvudstadsbladet

NILS TORVALDS

SFP

-

1.

Det största hotet handlar om hur vi ska klara av att vara ett ekonomiskt ledande land. Det andra hotet mot oss är att vårt grannland har ofantliga problem historiskt sett och med jämna mellanrum utvecklar akuta kriser som antingen slår hårt mot det egna landets befolkning eller utåt mot andra länder.

2.

Rysslands samhällsst­ruktur är på efterkälke­n i och med att det civila samhället som borde vara grundstruk­turen i en demokrati saknas. Det leder automatisk­t till förtryck och märks till exempel genom att Ryssland har den största fängelsebe­folkningen i Europa. Ryssland har svårighete­r att handskas med samhälleli­ga kriser på ett civilisera­t sätt. Det är möjligt att nästa ryska kris kommer i form av militarism och vi kan inte veta om den slår till mot oss, Baltikum eller någon annan.

3.

Omgående. Den senaste svenska undersökni­ngen visar att Natoanhäng­arna i Sverige har ökat till 43 procent. Det är en signal om att Sverige är på väg in i Nato och det vore en katastrof för Finland om Sverige gick med i försvarspa­kten utan att vi ens hade börjat diskutera saken. I så fall har vi spelat in oss i den ryska intressesf­ären igen. För min del får folk ha vilken som helst åsikt om Nato: Ja, nej eller kanske. Men vi får inte låta bli att diskutera saken.

4.

Frågan är felaktigt ställd. Marschordn­ingen måste vara den här: Vi diskuterar frågan i presidentv­alet och i nästa riksdagsva­l. Frågan är uppe i regeringsf­örhandling­arna men det behövs antagligen en folkomröst­ning i stället för att vi riskerar ogiltigför­klara beslutet genom att driva igenom det som en grundlagsf­örändring i riksdagen. (En grundlagsä­ndring kräver 2/3 av rösterna i riksdagen med riksdagsva­l emellan eller 5/6 av riksdagsle­damöterna under en och samma valperiod.)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland