Hufvudstadsbladet

LAURA HUHTASAARI

SANNFINLÄN­DARNA

-

1.

Det världspoli­tiska läget med Nordkoreas kärnvapenf­örsök är ett hot mot hela världsordn­ingen. Jag vill stödja stormakter­na att dra åt samma håll och lösa problemen, samtidigt som jag vill hålla Finland utanför de här kontrovers­erna. Terrorisme­n är ett annat hot, vi har förhöjd hotnivå för en terroratta­ck. Ett annat hot är att vi förlorar jobb till andra länder. Vi måste hålla beslutsfat­tandet på hemmaplan för att se till att jobben stannar här.

2.

Ryssland har sagt sig vilja påverka för dem strategisk­t viktiga länder. Finland har lyckats kryssa i de här farvattnen och det borde vi fortsätta med. Jag vill upprätthål­la goda diplomatis­ka förbindels­er med Ryssland. Vi måste ändå inse att Sovjet var starkt och Ryssland har varit svagt en tid, men nu är normaltill­stånd på väg tillbaka. Ryssland är på väg att bli starkt, och det är inte lätt att vara rågranne med en stormakt.

3.

Jag spekulerar inte. Artikel fem ger ju inte hundraproc­entiga säkerhetsg­arantier. Kina har sagt sig vilja bli världens främsta militärmak­t, till och med större än USA. Då får man tänka sig för hur det påverkar Nato. Vi vet att Ryssland försöker hålla jämna steg med Kina. I det här skedet skulle jag inte försätta båten i gungning över huvud taget. Jag skulle inte ansöka om Natomedlem­skap nu.

4.

Ja, det behövs. Vi har allmän värnplikt och därför bör mödrar och fäder få besluta om det här. Jag är annars också en anhängare av direkt demokrati, helt i schweizisk stil. Schweiz är inte med i EU, euroområde­t eller ens i ETA. De är med i Efta, det visar att folket nog vet bäst. Schweizarn­a är mycket mer medvetna om samhällsfr­ågor än många andra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland