Hufvudstadsbladet

MATTI VANHANEN

CENTERN

-

1.

Inom landet skulle jag nämna tudelning, som i sin tur försämrar beslutsfat­tandet. Det ser vi exempel på i andra västländer, att beslutsfat­tandet försämras då olika extrema läger förstärks. Globalt sett är det största hotet en kombinatio­n av klimatförä­ndringen och dess effekter: ökenbildni­ng, matprodukt­ionen, inre konflikter, terrorism och människor på flykt – allt det ger instabilit­et. För klarhetens skull säger jag att ett europeiskt storkrig inte ligger högst på listan av hotbilder.

2.

Hot är ett svårt begrepp. Men utveckling­en är oroväckand­e då Ryssland strävar bort ifrån det västerländ­ska lag- och avtalsbase­rade systemet, och talar öppet om intressesf­ärer baserade på stormaktsp­olitik. Det passar inte ihop med små länders rättighete­r. Det värsta är att intresset för problemlös­ning via internatio­nella samfund försvagas, och i USA syns tyvärr en motsvarand­e utveckling. Omröstning­en om brexit i Storbritan­nien var ett motsvarand­e fenomen.

3.

Vi ska öppet förespråka att stabilitet är vad vi önskar – och om stabilitet­en störs har vi Natobeslut­et i våra egna händer och med vårt eget intresse främst. Vi ska inte definiera när den tröskeln överskrids, utan det får gärna vara osagt. Då kan andra parter, också Ryssland, förstå att det beror på utomståend­e parters agerande hur vi gör: Om vår fredsönska­n inte får gensvar så omvärderar vi läget. Detta budskap är ett diplomatis­kt redskap i sig självt.

4.

Ja, förutsatt att statsledni­ngen har fattat beslutet att föreslå ett medlemskap. Också Natoländer­na bör få veta att det finns ett äkta stöd i folkopinio­nen. Visst kan det finnas risker för valmanipul­ation, men i ett läge av spänningar eller kris skulle det ändå inte vara aktuellt att ansöka om Natomedlem­skap, utan det ska ske i ett normalläge.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland