Hufvudstadsbladet

PEKKA HAAVISTO

DE GRÖNA

-

1.

– Klimatförä­ndringen är ett av de största hoten inte bara mot Finland utan mot hela världen. Vi har ett ansvar för att reagera på miljöhotet. Ett annat hot är marginalis­eringen bland unga, det finns många som står utanför samhället och var femte tjugoårig kille saknar såväl studiesom arbetsplat­s. Jag är mycket bekymrad över hur det här påverkar framtiden. Vi måste stödja sådana initiativ som de unga själva anser att fungerar.

2.

Just nu pågår en period av isolering då Ryssland inte följer internatio­nella spelregler gällande till exempel Krim och östra Ukraina. Jag tror inte att det som nu pågår hotar Finland, men det är klart att situatione­n berör hela EU. Vi måste fortsätta med medborgars­amarbete, till exempel inom miljöfrågo­r. Men jag är bekymrad över att utrymmet för medborgarn­a och deras initiativ krymper i Ryssland. Mest påverkar Ryssland världen just nu genom olika öppna konflikter.

3.

Jag godkänner olika militära övningar med Nato, och det är bra att samarbetet med Sverige fördjupas. Efter terrordåde­n i Paris har också EU:s artikel om medlemslän­ders skyldighet att bistå varandra vid väpnad attack prövats. Jag ser inte i nuvarande situation något behov av att gå med i Nato. Om Finland nu ansökte om medlemskap kunde det påverka upprustnin­gen i området. Om Nato kommer närmare Ryssland tror jag också att det kommer mer ryska vapen i vårt närområde.

4.

Nato har 29 medlemmar, och bara i två av länderna har man ordnat en folkomröst­ning om medlemskap­et – det var i Ungern och Slovenien. Vill man nu ordna en folkomröst­ning om saken i ett område som gränsar till Ryssland kommer många såväl i Ryssland som i väst att vilja påverka utgången. Jag tycker att en sådan karnevalis­tisk omröstning är bekymmersa­m. Det är klart att man behöver majoritete­ns stöd, men jag tror att det är bättre att regeringen och riksdagen fattar beslutet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland