Hufvudstadsbladet

SAULI NIINISTÖ PAAVO VÄYRYNEN

VALMANSFÖR­ENING

-

Jag ser inte hot som riktas särskilt mot Finland, men vi sitter i samma båt med andra nationer, och där finns gemensamma hot. Klimatförä­ndringen är det största. Kriser och krig som pågår utgör också en stor risk, men det är klimatförä­ndringen som hotar hela mänsklighe­ten mest.

Inte hotbilder mot Finland. Men ett problem är hur Ryssland utvecklar sig till exempel ekonomiskt, där det inte varit mycket framgång. Det kan uppstå sociala problem om pengarna inte räcker till, och den demografis­ka situatione­n är inte heller den bästa möjliga. Där finns stora utmaningar – inre utmaningar, alltså. Men förstås, om ett stort land har stora inre utmaningar betyder det att man känner av det också utomlands.

Det viktigaste för Finland är att stanna utanför konflikter. Om vi nu gick med i Nato skulle vi bli en part i konstellat­ionen Ryssland och Nato, och det vore omöjligt att stanna utanför. Men om det i framtiden utvecklade­s så, att Ryssland börjar se inte bara Nato och USA, utan också EU och Finland som en part, då har vi förlorat möjlighete­n att stanna utanför. Då måste man säkert fundera på ett Natomedlem­skap. Men jag ser inga sådana signaler nu.

Nato utgår ifrån att ett medlemskap ska ha folkets stöd, och det stödet måste mätas på ett legitimera­nde sätt, där också den part som förlorar godkänner resultatet. Riksdagen fattar det slutliga beslutet. Om någon hittar på ett annat sätt att på ett pålitligt och legitimt sätt mäta stödet passar det också, men det skulle knappast avvika mycket från en folkomröst­ning, svarade Niinistö i MTV:s kandidatte­st.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland