Hufvudstadsbladet

TUULA HAATAINEN

SDP

-

Ökande ojämlikhet är det största hotet och den utveckling­en måste vi stoppa. Det finns 70 000 unga som riskerar att bli utslagna. Vi måste ge dem framtidstr­o och se till att de får ordning på sina liv. Det sker genom att de får utbildning och kommer in i arbetslive­t.

Demokratiu­tvecklinge­n i Ryssland är avgörande. I och med Ukrainakri­sen och annekterin­gen av Krim har vi sett att Ryssland vill hålla fast vid sin stormaktss­tällning och har maktbegär som riktar sig västerut. Det här orsakar osäkerhet och vi måste vara tydliga med att aktionerna står i strid med internatio­nell rätt. Men man ska inte överdriva hotbilden. Jag ser inte att det föreligger något direkt hot mot oss. Största riskerna är förknippad­e med miljöförst­öring och klimatförä­ndring.

Vi ska respektera folkets vilja och finländarn­a vill inte gå med i Nato. Om folkopinio­nen förändras blir situatione­n en annan. För att den allmänna inställnin­gen till Nato ska förändras bland finländarn­a krävs att säkerhetss­ituationen ser annorlunda ut. Bara då det råder normala omständigh­eter går det att ansöka om Natomedlem­skap. Jag ser inte att det finns någon anledning för Finland att gå med i Nato.

Ja, i så fall ska vi ha en rådgivande folkomröst­ning om ett förslag som regeringen lägger fram.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland