Hufvudstadsbladet

Brinnande tankfartyg läcker olja – 32 saknas

Trettiotvå personer saknas sedan en iransk oljetanker kolliderat med ett lastfartyg vid Kinas östra kust. Olja läcker ut från det brinnande tankfartyg­et.

- Tt-afP

Tankern Sanchi, som är lastad med 136 000 ton oljekonden­sat, fattade eld efter sammanstöt­ningen, som inträffade på lördagsnat­ten. Bilder från statlig kinesisk tv visar den brinnande tankern insvept i moln av svart rök. Dess besättning som består av 30 iranier och två bangladesh­ier saknas.

Enligt Kinas transportd­eparte- ment syns oljeutsläp­p på havsytan och saneringsf­artyg har skickats till platsen för att minimera skador på miljön. Det är oklart hur stort utsläppet är och vilka konsekvens­er det kan få.

Irans oljedepart­ement rapportera­r att det Panamaregi­strerade tankfartyg­et fartyget tillhör det iranska rederiet NITC. Det är den andra olyckan på mindre än två år där ett av NITC:s fartyg är inblandad. I augusti 2016 krockade en iransk supertanke­r och ett containerf­artyg i utanför Singapore. Inga människor skadades och olyckan ledde inte till några oljeutsläp­p.

Det andra lastfartyg­et har fått skador, men de 21 kineserna i besättning­en har räddats, och fartygets säkerhet är inte äventyrad.

Oljetanker­n var på väg mot Sydkorea när den krockade med lastfarty- get som innehåller 64 000 ton spannmål. Kinesiska sjöfartsmy­ndigheter har avsatt åtta båtar för sök- och räddningso­perationen och Sydkorea har skickat ett flygplan och kustbevakn­ing för att hjälpa till.

 ?? Foto: LEhtIKuvA / AFP / hAnDout ?? Den sydkoreans­ka kustbevakn­ingens bild visar den brinnande oljetanker­n
■ Sanchi.
Foto: LEhtIKuvA / AFP / hAnDout Den sydkoreans­ka kustbevakn­ingens bild visar den brinnande oljetanker­n ■ Sanchi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland