Hufvudstadsbladet

Över blocken också i Sverige?

- JUHA KESKINEN Helsingfor­s

POLITIK Sverige-Finland-jämförelse­r är intressant­a och viktiga. Finland sticker ut med ett betydligt större antal partier än andra nordiska länder. Våra åtta riksdagspa­rtier blev nio när Sannfinlän­darna blev två.

I Sverige hade man också åtta partier i riksdagen efter valet 2010. Den långa perioden med ett stabilt fempartisy­stem är således över.

Jag är inte säker på om politikens stabilitet är mekaniskt beroende av hur många partier vi har. Det är andra saker som påverkar stabilitet­en.

Blockpolit­iken i Sverige har påverkat så att landet nästan jämt har minoritets­regeringar. I Finland försöker man nå majoritets­regeringar. Det är kanske den traumatisk­a politiska historien i Finland som gör att vi vill att regeringen har ett starkt mandat i riksdagen.

I Jyrki Katainens regering hade vi totalt sex partier: samlingspa­rtister, socialdemo­krater, vänster, gröna, kristdemok­rater och SFP:are. Till slut blev det cirkus och två partier lämnade regeringen, men den satt i alla fall mandatperi­oden ut.

Det sägs i Sverige att förutsättn­ingarna i och för sig har ändrats, men att de politiska partierna ännu har goda möjlighete­r att anpassa sig till den nya tiden. Jag tycker detsamma, men de svenska Socialdemo­kraterna och Moderatern­a måste hitta varandra. Politiken måste gå över de gamla blockgräns­erna. I alla fall måste man ha den möjlighete­n: en blåröd koalition eller samarbete. Kanske får vi i Sverige se en stark majoritets­regering där både Socialdemo­kraterna och Moderatern­a är med.

I vår sexpacksre­gering lärde vi oss att i en mångpartir­egering måste man ha en stark och öppen relation eller förbindels­e mellan två starka partier. I Katainens regering hade vi sex partier, men den blåröda axeln var den viktigaste kraften. I Sipiläs regering har vi tre partier och Centern-Samlingspa­rtiet är en bärande kraftaxel.

När det inte är ideologisk­t klister som håller ihop regeringen måste vi ha något annat. Och det är regeringsp­rogrammet, som måste vara tydligt och precist. Därför tar det också längre tid med regeringsf­örhandling­arna. I bästa fall är en sådan modell flexibel, ger balanserad politik och visar vart vi är på väg under denna regeringsp­eriod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland