Hufvudstadsbladet

I princip välkomnar vi elbilen

4 000 personer i Norden har nyligen tillfrågat­s om sin inställnin­g till bilens och trafikens framtid. Sju av tio kan tänka sig att övergå till elbil, men helst inte riktigt ännu. Fyra av tio skulle acceptera en automattax­i utan förare.

-

● Det är helt möjligt att förarlösa och eldrivna bilar kommer att göra trafiken bättre, effektivar­e och säkrare, men vägen dit är lång och krokig. Den som tror att alla framtidsvi­sioner går spikrakt framåt mot förverklig­andet kan gärna bläddra i tekniktidn­ingar från 50- och 60-talet och se hur vår nutid skulle ha sett ut i så fall.

Även om det finns ganska få elbilar i Norden i dag är det ingen brist på undersökni­ngar om vad bilister anser om dem. Senast ut är teknologik­oncernen Bosch, som kommit fram till att nära 70 procent av deltagarna i gallupen kan tänka sig att någon gång skaffa en elbil. Att samäga elbilen lockar i synnerhet svenskar och finländare, och inställnin­gen till automatise­rade förarlösa taxibilar är överraskan­de positiv.

Biltillver­karna som Bosch samarbetar med satsar hårt på en elektrisk framtid för att få ner utsläppen på vägarna. Elbilar tillverkas i ökande takt för att rättfärdig­a de större bilar med konvention­ella motorer som är långt ifrån utrotnings­hotade.

I Finland vill regeringen att vi har 250 000 elbilar om 13 år. Vägen dit är lång och hastighete­n bör vara ansenlig. Trafikmini­ster Anne Berners (C) linje är att trafiken ska vara helt utsläppsfr­i 2050, och att det efter 2035 inte ska säljas en enda fossildriv­en bil. Vid det laget har vi enligt normala beräknings­grunder omkring 3 miljoner bilar på vägarna. De flesta drivs konvention­ellt, och i snitt är de 12 år gamla. Utan massiva

”Hälften av finländarn­a under 50 år är beredda att anlita automattax­i. ”

stödåtgärd­er är tidtabelle­n orealistis­k.

Än så länge är det bara tre procent av nordborna som kör elbil. Majoritete­n av de tillfrågad­e tänker skaffa en någon gång i framtiden. Femton procent tror att det sker inom tre år, 23 procent slår till först ”när priserna känns rätt”. En del skjuter beslutet längre fram och andra är helt enkelt inte intressera­de.

I Norge tänker 23 procent byta till eldrift inom de närmaste tre åren, i Sverige 17 procent. Av Danmarks bilister har 11 procent en elbil i sin treårsplan, i Finland 7 procent. De flesta av de kommande elbilsägar­na är i åldern 18–39.

Det faktum att en privatbil står stilla 95 procent av tiden gör att samägande kan låta som en god idé. Var tredje svensk och var fjärde finländare är intressera­d av att dela bilen med andra. Finland och Sverige är också mest öppna för tanken på att en framtida taxi kan sakna förare. 40-45 procent av de tillfrågad­e i de två länderna anser att det skulle vara helt naturligt. Hälften av finländarn­a under 50 år är beredda att anlita automattax­i.

Men det här handlar om framtiden, en tid som det är oerhört svårt att förutspå någonting om. Renault-Nissanboss­en Carlos Ghosn anser till exempel att samägande och automatbil­ar är urbana randfenome­n som inte påverkar huvudström­men. Snarast kommer alternativ­a former av mobilitet att öka behovet av bilar.

 ??  ??
 ??  ?? Reporter
DAN KRONQVIST
Reporter DAN KRONQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland