Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski­s OS-plan fungerar – ”känns bra”

Krista Pärmäkoski var inte nöjd med sin fjärde plats i Tour de Ski – men med tanke på OS ser allt bra ut.

- MARCUS LINDQVIST

LäNGDåKNIN­G Krista Pärmäkoski tvingades ge sig för Jessica Diggins i slutbacken Alpe Cermis i Tour de Ski och slutade fyra i sammandrag­et – för fjärde gången i karriären. En lindrig besvikelse.

– Några bra tävlingar, några dåliga tävlingar. Klassiska 10 km i Lenzerheid­e var sämst, då jag föll omkull två gånger. Lördagens 10 km klassiskt med masstart var igen mycket bra, säger Pärmäkoski.

– Det känns bra att veta att jag är med och krigar i täten när allt fungerar som det ska.

Pärmäkoski var sjuk före Tour de Ski och tvekade in i det sista om hon alls kommer till start. I det avseendet var fjärde plats i sammandrag­et mer än väntat, fast hon var tvåa förra året.

En dag i taget

– Vi beslöt oss att Krista tar en dag i taget. Då touren körde i gång i Lenzerheid­e hade vi inte alls som mål att skida till slut, säger Pärmäkoski­s tränare Matti Haavisto till HBL.

– Konditione­n blev bättre dag för dag, fast den sista dagen blev lite jämntjock.

Pärmäkoski ställde sig på prispallen efter de två föregående etapperna, på 10 km fritt och 10 km klassiskt med masstart. I synnerhet den näst sista etappen i Val di Fiemme blev en hård dust, där Pärmäkoski slog Teresa Stadlober på upploppet.

– Krista gav verkligen allt hon hade i masstarten, så hon hade inte så mycket att ge i dag, säger Haavisto.

– Men sett till utgångsläg­et var touren helt positiv.

Delmål mot OS

Tour de Ski var dock bara ett delmål på vägen mot OS, som börjar om en månad i Pyeongchan­g. I det avseendet ser allt mycket bra ut.

– Tanken var att Tour de Ski fungerar som en förberedel­se för OS. Det har fungerat tidigare, att formtoppen kommer fram när Krista börjat lätta på träningen efter Tour de Ski, säger Haavisto.

– Alla de stora träningspa­ssen är redan gjorda.

Om en vecka är det FM i Vanda. Därefter deltar Pärmäkoski i världscupe­n i Planica före OS-lägret i Seiser Alm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland