Hufvudstadsbladet

Stafettlag­et säkrade OS-biljetten

Finlands kvartett var sjua i damernas världscups­tafett i Oberhof. – En bra laginsats, säger Mari Laukkanen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kvartetten Venla Lehtonen-Kaisa Mäkäräinen-Mari Laukkanen-Laura Ahtinen lyckades utmärkt och tog en sjunde plats i världscups­tafetten i Oberhof. Laget klarade sig undan med en enda straffrund­a, som Ahtinen tog under den sista sträckan.

– En bra insats av laget. Alla nådde upp till sin egna, goda nivå – frånsett Lauras straffrund­a, säger Mari Laukkanen.

– Min sträcka startade lite trögt, men jag är nöjd med känslan under det sista varvet.

Laukkanen tvingades bara använda en reservpatr­on, i det liggande skyttet efter att vindarna hade svängt. Det stående skyttet var felfritt.

Mäkäräinen skarp till tusen

Mäkäräinen klarade sig också undan med en bom i det liggande skyttet och lyfte Finland till tredje plats under sin sträcka. Hon var näst snabbast i spåret, efter Tysklands Denise Herrmann.

– Jag försökte gå ut hårt och farten räckte till under hela sträckan i förhålland­e till de andra, utom Herr- mann, säger Mäkäräinen som var tvåa i sprinten i Oberhof.

– Definitivt mitt piggaste lopp under hela veckan.

Bättre dag för Lehtonen

Venla Lehtonen bommade fyra gånger under den första sträckan och växlade på sextonde plats. De största svårighete­rna hade hon i det stående skyttet, där hon använde alla tre reservpatr­oner.

– Lördagen var mycket svår så jag var lite nervös inför den här dagen, säger Lehtonen som blev varvad i jaktstarte­n i Oberhof.

– Kroppen fungerade mycket bättre och det liggande skyttet gick bra. I det stående skyttet var fingrarna redan stelfrusna, så det var svårt att känna avtryckare­n.

Toivanen tog straffrund­a

Toivanen gick ut som trea på ankarsträc­kan. Hon tvingades skida en straffrund­a och förde Finland i mål som sjua, 2,5 minuter efter segrande Frankrike.

– Jag hade ett bra utgångsläg­e, fast min fart inte riktigt finns där ännu, säger Toivanen som varit sjuk flera gånger i vinter.

– Lyckligtvi­s räckte vår laginsats tillräckli­gt högt i dag.

Laukkanen betonade att damlandsla­get haft mycket otur den här vintern. Flera av de unga landslagså­karna har varit sjuka eller skadade.

– Bra att vi fick till en lyckad tävling. Nu försöker vi hållas friska och hela framöver, säger Laukkanen.

Herrarna misslyckad­es

Olympiska komittén har satt som krav att ett lag har en realistisk chans att vara bland de åtta bästa för att kvala in till OS. I praktiken innebär den sjunde platsen att damernas stafettlag är klart för OS. Sedan tidigare har mixedlaget knipit en åttonde plats och Mari Laukkanen och Kaisa Mäkäräinen är redan uttagna till OS.

Lika bra gick det inte för Finlands herrar, som också var ute efter en plats bland de åtta främsta. Tuomas Grönman, Tero Seppälä, Olli Hiidensalo och Ahti Toivanen slutade på 22:a plats.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ROBERT MICHAEL ?? Säkert kort. Kaisa Mäkäräinen var på hugget i damernas stafett.
FOTO: LEHTIKUVA/ROBERT MICHAEL Säkert kort. Kaisa Mäkäräinen var på hugget i damernas stafett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland