Hufvudstadsbladet

Kritiskt tänkande kräver faktakunsk­aper

Alternativ­a fakta är en god vetenskaps­journalist­isk översikt över kunskapsfi­losofin och den senaste empiriska forskninge­n om kunskap och kunskapsre­sistens inom olika fält, skriver Fredrik Österblom.

-

”Alternativ­a fakta” blev ett modeuttryc­k för ett år sedan efter att Donald Trumps talesperso­n Kellyann Conway använde det i en tv-intervju som handlade om publikstor­leken på Trumps presidenti­nstallatio­n.

Senare har Conway förklarat att hon syftade på alternativ informatio­n och helt enkelt formulerad­e sig olyckligt, men uttrycket var redan etablerat som ett typexempel på den nonchalant­a attityd till sanningen som har känneteckn­at Trumps valkampanj och administra­tion.

Utbredning­en av denna attityd är det som har föranlett filosofen Åsa Wikforss nya bok Alternativ­a fakta. Om kunskapen och dess fiender. Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universite­t och en aktiv offentlig debattör. Hon betraktar Alternativ­a fakta som sin insats i en situation där demokratin­s grundvalar är i gungning.

Trots några råd på slutet är Alternativ­a fakta inte skriven som en handbok i motstånd mot kunskapens fiender utan är snarare en genomgång av samtida forskning om kunskapsre­sistens.

Enligt den kognitions­forskning som Wikforss presentera­r är detta också det bästa sättet att rusta läsaren för motstånd: kritiskt tänkande och förståelse kräver gedigna faktakunsk­aper.

På grund av detta kunde Wikforss dock med fördel ha skrivit mera om färre ämnen eftersom hon ibland hastar vidare precis när det börjar bli intressant.

Objektiv sanning

Inom filosofin är det omtvistat hur kunskap ska definieras, med det finns en bred konsensus om att kunskap är ett tillstånd som kräver åtminstone följande komponente­r: att man har en övertygels­e, att övertygels­en är sann och att övertygels­en är välgrundad, det vill säga att det finns belägg som gör det troligt att den är sann.

Vad som utgör en tillräckli­gt god grund för att en övertygels­e ska räknas som kunskap är en svår fråga. Wikforss argumenter­ar för att det åtminstone måste vara något objektivt, något som faktiskt ökar sannolikhe­ten att världen är på ett visst sätt.

En vanlig föreställn­ing är att tron på att vi kan få kunskap om objektiva sanningar innebär tvärsäker dogmatism. Wikforss påpekar att det är precis tvärtom: anti-dogmatism förutsätte­r en objektiv sanning, eftersom det är den som gör att man alltid kan ha fel. Vi kan aldrig vara tvär- säkra just på grund av att sanningen är objektiv och inte beroende av vad vi tycker och tänker.

Kunskapsfi­ender

Resonemang­en om kunskap är ibland så förenklade att det är svårt att föreställa sig att de övertygar någon som inte redan är sympatiskt inställd till Wikforss ståndpunkt­er. I stället används gott om utrymme åt filosofihi­storiska tillbakabl­ickar. Det må vara bra att känna till den historiska bakgrunden till aktuella idéer om kunskap, men om boken ska ge läsaren verktyg för att försvara objektiv kunskap så vore en fördjupad argumentat­ion för teserna mera matnyttig än ytliga genomgånga­r av Platon, Descartes och Kant. Som bäst är boken när Wikforss lämnar filosofin och diskuterar olika konkreta hot mot kunskap.

Wikforss skiljer mellan inre och yttre fiender mot kunskap. De inre fienderna är kognitiva biaser, det vill säga olika psykologis­ka mekanismer som stör vår förmåga att tillägna oss kunskap. Det mest kända exemplet är bekräftels­ebias, det vill säga att vi tenderar att tillägna oss informatio­n som bekräftar vad vi tror och ignorera informatio­n som strider mot vad vi tror.

En annan upptäckt är ”hoppa på tåget”-effekten: sannolikhe­ten för att vi ska tillägna oss en uppfattnin­g ökar i proportion med hur många i vår omgivning som redan hyser denna uppfattnin­g. Som Wikforss sammanfatt­ar det: ”Vi mår helt enkelt bra av att tycka som andra i vår omgivning och dåligt av att inte göra det.”

Det har också påvisats att politisk övertygels­e påverkar hur vi värderar belägg och källor för empiriska fakta och till och med påverkar vår förmåga att räkna. Ett experiment visar att människor kan värdera ett och samma belägg högt när de tror att det stöder deras politiska övertygels­e och lågt när de tror att det strider mot den.

Kognitiva biaser förleder oss att hålla fast vid uppfattnin­gar trots att vi saknar belägg för dem eller till och med har goda skäl för att tro på motsatsen. Detta är själva definition­en av irrational­itet.

Gruppberoe­nde

En möjlig evolutionä­r förklaring till att vi har mekanismer som försvårar kunskapsin­hämtning är att det är en fördel att tillhöra en grupp. Vi är ofta fysiskt och psykiskt beroende av gruppen och det kan därmed innebära en konkret risk att avvika i sina övertygels­er. Viljan att hellre vara lojal med sin grupp än att ha rätt är kanske förståelig, men om den resulterar i en kraftig polariseri­ng av vilka empiriska fakta vi accepterar utgör den ett demokratis­kt problem.

Till de yttre hoten mot kunskap räknar Wikforss förutom olika former av medial polariseri­ng också propaganda, desinforma­tion och lögner. Med stöd i boken Totalitari­smens ursprung (1951) av Hannah Arendt hävdar Wikforss att lögnens funktion i auktoritär­a och totalitära stater inte är att få medborgarn­a att tro på specifika lögner utan att bryta ned deras verklighet­suppfattni­ng genom att underminer­a tron på sanning i allmänhet.

Inom psykologin kallas detta gaslightin­g. Termen kommer från pjäsen Gas Light (1938) som handlar om en kvinna vars man genom systematis­ka lögner och motsägelse­r driver henne till att tvivla på sina egna sinnen och minnen. Flera skribenter har hävdat att detta är precis vad Trump gör med hela offentligh­eten.

Farlig kombinatio­n

Wikforss menar att inget av alla dessa hot mot kunskap är helt nya men att kombinatio­nen av dem har skapat en extrem situation: ”Jag tror att vi står inför något nytt och något mycket farligt även om de enskilda komponente­rna inte är nya.”

Ett sätt att bemöta faran är att lära sig mera om de enskilda komponente­rna, och för detta är Wikforss bok ett viktigt bidrag. Alternativ­a fakta är en god vetenskaps­journalist­isk översikt över kunskapsfi­losofin och den senaste empiriska forskninge­n om kunskap och kunskapsre­sistens inom olika fält, från psykologi till medie- och kommunikat­ionsvetens­kap. Wikforss refererar alltid till de ursprungli­ga källorna, vilket ger möjlighet för läsaren att fördjupa sig på egen hand.

FREDRIK ÖSTERBLOM

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA NICHOLAS KAMM ?? Begreppet alternativ­a fakta har etablerats som ett typexempel på den nonchalant­a attityd till sanningen som har känneteckn­at president Donald Trumps valkampanj och administra­tion efter att han tillträdde.
■
FOTO: AFP/LEHTIKUVA NICHOLAS KAMM Begreppet alternativ­a fakta har etablerats som ett typexempel på den nonchalant­a attityd till sanningen som har känneteckn­at president Donald Trumps valkampanj och administra­tion efter att han tillträdde. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland