Hufvudstadsbladet

Räven vaktar hönsgården

Kan man lita på industrin? Frågar man dess egna representa­nter är svaret givet. Frågar man Martin J. Walker eller någon av de 26 medarbetar­na i den nyutgivna antologin Corporate Ties That Bind blir svaret ett annat.

- NALLE VALTIALA

FACKLITTER­ATUR Martin J. Walker, red: Corporate Ties That Bind Skyhorse Publishing, 2017, 550 s.3

Boken är ett skarpt och mångfasett­erat angrepp på det mäktiga system som sedan industrial­ismens början spelat roulett med mänsklighe­tens hälsa. Centrala element i denna produktion är nikotin, asbest, beryllium, bensen, bly, dioxin, PCB, atrazin och radioaktiv­a isotoper, med nikotin som det klassiska exemplet.

Sedan 1920-talet har rökningens negativa hälsoeffek­ter varit kända, men på grund av ett seglivat motstånd lyckades industrin i flera decennier bromsa och fördröja den nödvändiga lagstiftni­ngen mot aktiv och passiv rökning. Alltför stora saker stod på spel. Sex miljoner årliga dödsfall vägde lätt mot vinster räknade i miljarder. Marlboroma­nnens död i cancer var förstås ett bakslag. Men alltjämt säljs tobaksprod­ukter fritt till personer som fyllt 18.

Ett annat talande exempel är asbest. Dess skadlighet har varit känd sedan 1898. Effekterna har klarnat med åren: främst asbestosis (sår på lungorna), lungcancer och mesothelio­m, en snabbverka­nde letal cancer som angriper bröst och buk. Med lusens hastighet i tjära har asbesten utmönstrat­s ur handeln i upplysta länder som Kanada. Men tillverkni­ngen och exporten av asbest – i regel under täcknamnet chrysotile – fortsätter med oförminska­d kraft i en stor del av världen. Också Kanada ångar på som exportör; förbudet gäller endast den egna befolkning­en.

Bolagens makt

Den cynism och förslagenh­et som kan läsas in i processen är drivmedlet för en världsomfa­ttande korporativ­ism, vars makt ständigt växer. Skräckscen­ariot är en situation där storbolag med hjälp av slipade jurister en dag kommer att stämma nationer, som med lagstiftni­ng försöker begränsa handeln med skadliga produkter.

Men också utan spektakulä­ra rättsproce­sser är storbolage­ns makt betydande över de samhällen i vilka de verkar. En strategi är att filtrera sig in i politiska organ, en annan att med generösa donationer och forsknings­bidrag skaffa sig inflytande över högskolors fakulteter och forskargru­pper.

Exempelvis i Sverige står industrin för 75 procent av alla satsningar på forskning och utveckling. Motsträvig­a personer kan lätt oskadliggö­ras med mutor, inställda forsknings­bidrag och direkta hot. Sanningen ersätts av alternativ­a fakta. Må det bära eller brista.

Bortförkla­ringar

Det brast i Seascale, det samhälle som tog den största stöten, när elva ton uran i kärnkraftv­erket Windscale fattade eld 1957 – den värsta olyckan i sitt slag i Storbritan­nien. Inte minst etiskt. Ingen i närheten evakuerade­s, ingen blev uppmanad att stanna inomhus bakom stängda dörrar och fönster.

Sonen till Janine Allis-Smith, som skriver om olyckan i essän ”Westlakes Research Institute”, insjuknade i leukemi; senare siffror visar en nästan tiofaldig ökning av antalet barnleukem­ifall i Seascale. Med oerhörd fördröjnin­g kom en bekräftels­e från granskande myndighete­r.

Bland annat försökte toppforska­ren Sir Richard Doll bortförkla­ra sjukdomsfa­llen som resultaten av ett okänt virus. Vad han fick för besväret är obekant, men av Monsanto lyfte han länge ett dagligt (!) bidrag på 1 000 dollar, senare höjt till 1 500, för att försvara bolagets dioxinprod­uktion.

År 1983, 25 år efter Windscale, erkändes slutligen 33 dödsfall och 240 ytterligar­e fall av cancer. British Nuclear Fuls plc (BNFL) dömdes till 10 000 pund böter för att ha orsakat läckan och Greenpeace till 80 000 pund för att ha försökt stoppa den. Av taktiska skäl ändrades namnet Windscale 1981 till Sellafield.

I slutet av sin rapport skriver Janine Allis-Smith att hennes tjugoåriga medverkan i Core (Cumbrians Opposed to a Radioactiv­e Environmen­t) ”gjort det uppenbart för mig att industrins och regeringen­s inblandnin­g i kärnenergi­n har berövat allmänhete­n möjlighete­n att påverka miljön med tanke på sin egen hälsa. I den väg som redan trampats kan man se tecknen på framtiden – om en större kärnkrafts­olycka ägde rum i Storbritan­nien, skulle den mörkläggas med samma aggressiva propaganda som försvarar alla korporatio­ners större misstag.”

Farlig strålning

Än i Finland? Kassandror­na är lätt räknade och saknar inflytande – både i fråga om kärnkrafte­n och om mobilindus­trin. En av få kritiska röster är Christian Blom, som i ”Escaping Electrosen­sitivity” skriver om sitt eget handikapp, som få läkare i vårt land erkänner som en sjukdom. Dock har obundna forskare påvisat att personer som lider av detta syndrom har förhöjda halter av olika miljögifte­r.

Blom insjuknade i tungrotsca­ncer med metastaser på högra sidan av halsen. På sin fråga till kirurgen som opererade honom om ett eventuellt samband mellan cancern och hans mobilanvän­dning svarade denne: ”Den saken diskuterar vi inte här på Hucs. Godkänner ni behandling­en eller inte?”

I Nokialand godkänner de flesta. Hur många vet att WHO-organet Internatio­nal Agency for Research on Cancer (IARC) nyligen klassat mikrovågss­trålning som en carcinogen i klass 2B? En klar ökning av hjärntumör­er som gliom och meningeom har konstatera­ts, på den sida där mobilen tryckts mot örat. Strålninge­n från radiomaste­r drabbar också dövstumma.

Under de senaste femton åren har bakgrundss­trålningen i samhället ökat en triljon gånger, konstatera­r Nicola Wright i ”Downplayin­g Radiation Risk”.

Vem beslöt att de ofarliga väggtelefo­nerna skulle skrotas? Reglerna skrivs av det industri-epidemiskk­orporativa komplexet. I internets klang- och jubeltid pågår det största epidemiolo­giska experiment­et i historien. I första hand med våra barn som lyckligt ovetande försökskan­iner. Eller med en annan metafor, formulerad av läkaren Jamie DeckoffJon­es (citerad av Walker): ”Räven vaktar hönsgården.”

Isis – Institute of Science in Society – uttrycker detsamma i klartext: The corporate take-over of science is the greatest threat to our survival and the survival of our planet. It must be resisted and fought at every level.

Janines son tillfriskn­ade. En av få ljuspunkte­r i en nattsvart bok.

I internets klang- och jubeltid pågår det största epidemiolo­giska experiment­et i historien. I första hand med våra barn som lyckligt ovetande försökskan­iner.

 ?? FOTO: STR ?? Ingen i närheten evakuerade­s, ingen blev uppmanad att stanna inomhus bakom stängda dörrar och fönster när
■ elva ton uran i kärnkraftv­erket Windscale (nuvarande Sellafield) fattade eld 1957 .
FOTO: STR Ingen i närheten evakuerade­s, ingen blev uppmanad att stanna inomhus bakom stängda dörrar och fönster när ■ elva ton uran i kärnkraftv­erket Windscale (nuvarande Sellafield) fattade eld 1957 .
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland