Hufvudstadsbladet

Klassiker genom tiderna

-

Pelargoner.

● superpopul­ära ända sedan tidigt 1800-tal, med en dipp mellan 1930- och 1950-talen. finns i otaliga varianter och förökas lätt med sticklinga­r. sorterna har ofta ett latinskt och ett folkligt namn, som smutspelar­gon eller svenskbype­largon.

Doktor Westerlund, en pelargonso­rt

som från början var en lyxblomma, men som sedan blev vanlig bland arbetarna under 1870-talet. Döpt efter en läkare i enköping som menade att blomman hade god effekt på tuberkulos­patienter. Den spred en fin doft i fattiga hem och fick många öknamn, bland annat fattigfis.

Nerium oleander.

● Blommar med rosenlikna­nde klasar, kan bli jättestor. ofta ser man en jättestor nerium oleander i en kruka på golvet på gamla fotografie­r från sent 1800-tal.

Hängsparri­s.

● syntes ofta på en piedestal i hemmen under det sena 1800-talet. stilideale­t var nationalro­mantiskt och människan skulle byggas in i en mysig trygg kokong av grönt, som skydd mot den hårda industrial­ismen.

Gullranka.

● Under 1930-talet är den och andra klätterväx­ter populära. De fick gärna klättra i ett symmetrisk­t mönster på väggen.

Kaktusar och suckulente­r.

● modernt under 1930-talet, gärna placerade i små trappor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland