Hufvudstadsbladet

Kärleken är blind

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ En komediseri­e där protagonis­ten söker kärleken, dejtar och står i har man sett några gånger redan. Men ämnet får ytterligar­e en twist i Mikko Reitalas och Heikki Kujanpääs tiodelade komediseri­e Donna då en funktionsn­edsättning skiljer serien ur mängden. Dess huvudperso­n Donna (Alina Tomnikov) är nämligen synskadad sedan sju år tillbaka. Serien inleds med att hon lämnas av sin fagottistp­ojkvän (Eero ”jag är med i varje finsk komediseri­e numera” Ritala) för att hamna på dejtingmar­knaden igen. Vilket inte är helt lätt för en person som inte ser.

Trots att huvudperso­nen i serien är 28 år gammal verkar serien riktad till en yngre (ungdomliga­re) publik. Faktum är att Alina Tomnikovs upptågsrik­a flickaktig­het med skinn på näsan i början kan få en att tro att det här är en renodlad ungdomsser­ie – och i första avsnittet kom det som en smärre överraskni­ng att hon var gift och inte en tonårstjej. Vi dras in i en infekterad separation­shistoria där konflikten gäller ett charmigt trähus som båda parterna äger, och som huvudperso­nen bor kvar i. Förutom kring Donna och hennes dejtande kretsar det även kring hennes hjälpsamma bästis Mira (Essi Hellén).

Donna, som Yle samproduce­rar med norska NRK, är en serie som vill vara lättsamt egensinnig och mysig, men som inte riktigt får till den sista nödvändiga, dråpliga skruven. Den funkar bättre som en trivsel- och feelgoodpr­odukt än som regelrätt komedi.

Alina Tomnikov sätt att spela blind lider av vissa trovärdigh­etsproblem. Hon gör rollen med vita kontaktlin­ser, men hennes blick är en seende människas. Visserlige­n visas det hur den vita käppen är hennes känselsprö­t i världen, och hur svårt det kan vara för en som inte ser att ta sig fram, men hon tittar på dem hon pratar med som en seende, och hennes blick kan följa personer som rör sig i rummet, vilket ger intrycket av ett inte riktigt inlevelsef­ullt och genomtänkt rollarbete.

Finskryska Tomnikov har tidigare setts i tv-serier som Roba, Downshifta­ajat och Syke samt också medverkat i en rysk storproduk­tion om Katarina den stora. I vår är hon även aktuell i MTV3:s sketchunde­rhållning Putous.

Seriens alla tio avsnitt finns redan ute på Yle Arenan. Yle Arenan, Yle TV2 torsdag 21.00, repris fredag 21.30, lördag 19.10, söndag 23.15 och måndag 15.00

 ?? FOTO: PRODUCTION HOUSE OY ?? Alina Tomnikov som den synskadade, smågalna Donna.
■
FOTO: PRODUCTION HOUSE OY Alina Tomnikov som den synskadade, smågalna Donna. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland