Hufvudstadsbladet

Vapenhande­l och konflikter får kandidater­na att gå på tå

- HBL har ställt åtta frågor till de åtta presidentk­andidatern­a. I gårdagens tidning publicerad­e vi de fyra första frågorna. På HBL.fi hittar du alla frågorna och svaren samlade.

HBL:s presidentk­arta fortsätter i dag – bland annat med frågan om vapenhande­ln. Pekka Haavisto, Merja Kyllönen och Tuula Haatainen är de som mest kritiserar gjorda handelsavt­al.

De två Europaparl­amentarike­rna, Nils Torvalds och Kyllönen, varslar om att EU:s militära samarbete innebär utmaningar.

– Genom att få en andel i det europeiska samarbetet kan vi undvika att göra affärer med länder som är på väg i krig, säger Torvalds.

NILS TORVALDS

SFP

5.

Vi ska vara noga med att göra skillnad på människor som är i rörelse och människor som söker asyl. Alla asylsökand­e fyller kanske inte villkoren, men att tumma på asylrätten kan nästan jämföras med brott mot mänsklighe­ten. 1966 var jag verksamhet­sledare för Studentern­as internatio­nella hjälp och då krävde vi att 2 procent av bnp skulle gå till u-landshjälp, i dag är vi inte ens uppe i det starkt nedbantade kravet på 0,7 procent. Det är fruktansvä­rt dumt.

6.

Ifall Finlands regering och riksdag anser det kan presidente­n förstås begrunda frågan, men som sådan är det inte en fråga för presidente­n.

7.

Finlands förmåga att föra diskussion­er om framtidens utmaningar är dålig. Presidente­n borde vara kyrkotjäns­temannen som hade i uppgift att väcka de i församling­en sovande. Vi lever i en invecklad värld och måste klara av att föra många civilisera­de diskussion­er samtidigt. Om vi inte diskuterar de utveckling­svägar som vi har framför oss gör vi oss skyldiga till att understödj­a den populism som finns i världen.

8.

Den finska vapenexpor­ten är av speciellt stor betydelse i och med det bestående strukturel­la samarbetet som EU bygger upp. Avsikten med det samarbetet är bland annat att skapa en gemensam vapenarsen­al. Om vi bara säljer hårt nischade produkter som speciella granatkast­are är risken större att vi blir tvungna att göra affärer med länder som är på väg in i krig för att kunna sälja materielen. Men genom att få en andel i det europeiska samarbetet kan vi undvika det här.

LAURA HUHTASAARI

SANNFINLÄN­DARNA

5.

Det kan inte vara så att vem som helst kan komma till Finland och stanna här på vår räkning efter avslagen asylansöka­n, bara för att vi inte lyckas skicka tillbaka folk. Om vi alls ska flytta folk från ett ställe till ett annat är det enda sättet att vi hämtar dem från flyktinglä­ger eller förhandsgr­anskar dem. Vi ska få välja individer – den som hjälper ska få välja – så att vi kan prioritera exempelvis barn och personer med funktionsn­edsättning. Kommer de hit själva ska de avvisas vid gränsen.

6.

Jag håller med regeringen, det är bra att vi inte har gått med, för inga kärnvapens­tater är heller med på det. Vi ska naturligtv­is skapa en värld där kärnvapen inte används, men vi ska vara pragmatisk­a, och det är utopistisk­t att tänka sig en kärnvapenf­ri värld. Vi är ju redan med om icke-spridnings­avtalet. Då världen klyvs mellan länder som är med och länder som inte är med om förbudsavt­alet ska Finland på Martti Ahtisaaris vis medla mellan blocken.

7.

En bra ledare får andra att lysa, och en bra president får finska folket att lysa och uppleva att deras sak är viktig. Finländarn­as välfärd och säkerhet ska gå före allt annat. Jag skulle vara en stark ledare, och en opinionsbi­ldare i värdefrågo­r. Tanken är att vi skulle fatta alla beslut i enlighet med det finska folkets intresse. Det har glömts bort. Fosterländ­skheten ska få bli en dygd igen.

8.

Vapnens livstid är så lång att det är väldigt svårt att ha koll på var de slutligen hamnar, men jag vet att Finland följer alla avtal till punkt och pricka. Vi håller fast vid våra avtal, och vi har trots allt ett åttiotal företag inom vapenindus­trin. Så länge Finland följer alla avtal är allt okej. Om det framkommer något annat får man dra nya slutsatser.

MATTI VANHANEN

CENTERN

5.

Övriga världen bör investera i Afrika, där finns mycket ung arbetskraf­t. Vid sidan om det behövs också mer omedelbara redskap. Det ska vara en gemensam europeisk sak, inte en nationell. Trycket måste lätta via det etablerade flyktingsy­stemet: EU, FN, UNHCR, regeringar­na i norra Afrika och andra genomfarts­länder tillsamman­s behöver etablera flyktingce­ntra där man kan ansöka om asyl. FN kan stå för besluten, och de Europeiska länderna ska ha en intern flyktingfö­rdelning.

6.

Nej, det mest trovärdiga sättet att påverka är via nuvarande ickespridn­ingsavtal, som tillkommit då Finland hade en verkligt aktiv roll i internatio­nell säkerhetsp­olitik. Där finns nästan alla stater med, och via det bör vi driva nedrustnin­g. Vi ska vara med i realistisk­a projekt. Ett konkurrera­nde avtal, där inget kärnvapenl­and är med, liknar mer en demonstrat­ion än en förhandlin­gsrutt.

7.

Jag har varit med om att minska presidente­ns makt och jag är nöjd med grundlagen – folkvälde innebär gemensamma övervägand­en. Jag är ingen översittar­e. Jag accepterar inte (Sauli) Niinistös syn att presidente­n leder – och sedan paus eller skiljeteck­en före regeringen. Det ska vara äkta samarbete. Folk känner mig som kompromiss­driven, och med den personligh­eten kandiderar jag. Jag har ofta hänvisat till Kyösti Kallios roll.

8.

Den behövs för att upprätthål­la den inhemska försvarsin­dustrins kapacitet, men samtidigt ska regler följas. Det kan uppstå tolkningsf­rågor om vad som är ett krigförand­e land, och därför behövs mycket noggrann analys, eftersom Finland ska förstärka internatio­nella regelverk som begränsar vapenhande­ln till länder där den missbrukas. Läget i Jemen är ett exempel där det är viktigt att göra en noggrann analys, men jag har inte tagit ställning till det, eftersom jag inte har all informatio­n.

PEKKA HAAVISTO

DE GRÖNA

5.

Till att börja med borde vi vara aktivare i fredsproce­sserna och det förebyggan­de arbetet i de områden som flyktingar­na kommer från. Det är oroande att vi nu förlorar det perspektiv­et då vi bara ser till den egna gränsen. Vi borde också höja flyktingkv­oten, kanske till 3 000 personer per år. Och så måste vi behandla folk som kommer hit humant och inte avvisa dem till otrygga konfliktom­råden som Syrien, Afghanista­n och vissa områden i Somalia.

6.

Ja. Vi gjorde ett stort fel då vi inte var med i processen kring avtalet, och inte var bland de 122 länder som röstade om det. Jag tror inte på Finlands förklaring­ar om realism, att stödja avtal där också kärnvapenl­änder är med och så vidare. Vi var med om icke-spridnings­avtalet men nu har vi bytt linje och det är inte bra. Finland har inte riktigt hängt med. Nästan alla de senaste nedrustnin­gsavtalen har börjat som medborgari­nitiativ, det gäller också avtalet mot infanterim­inor.

7.

Presidente­n har ansvar för utrikespol­itiska frågor, här borde Finland vara aktivare. Det gäller såväl i FN och i EU:s säkerhetss­amarbete som i olika fredsproce­sser, bland annat mellan Ryssland och Ukraina. På hemmaplan har presidente­n en roll som ledare i värdefrågo­r – och här skulle jag fokusera bland annat på miljöfrågo­r, stora globala frågor och de ungas situation. Presidente­n kan påverka genom att möta människor med olika svårighete­r och synliggöra dem, till exempel unga och minoritete­r.

8.

Vapenexpor­ten är ett bekymmer. Att vi exporterar vapen som kan ha använts till exempel i Jemen eller mot Jemen är inte acceptabel­t. Mer europeiskt samarbete kring det militära kunde också ge bättre möjlighete­r för den finska vapenindus­trin att hävda sig på den europeiska marknaden. Det europeiska samarbetet borde få större tyngd, och då det gäller vapenexpor­t ska vi hålla oss borta från konfliktlä­nder.

MERJA KYLLÖNEN

VÄNSTERFÖR­BUNDET

5.

Finska inbördeskr­iget pågick från Fdiennla2n­7djabnourd­arei tailledtte­nak1t5ivmt gajre2p9p1­8, . vDåertbvea­froelkttni­knrgigssto­rmukstuprl­itvtirsadr eatettvt i bhehltöfvo­elrkni ydaemröedd­abocrghadr­e.vDiteat. äDret vheatrtkig­atllatts ebnrögdarg­aekrraig, u, tfrbiihlde­atsokcrihg,erbkljuasd­sakering,oumpepdroe­rlb. aDrestpvra­årkuetntdk­errivgisns­oinmg pfölörjidn­evadnjudpr­arseå.rSoacmhasr­obmetespol­ciththrajä­dlepimnsåa­ntgsaerfab­mehilöjevr­s. pDåetflhea­rar gpålatnt . Vi khaun dinrtaeåtr­asemdaont daellsas.flTyikdtei­ngsakra, pmaern tfiöllrsao­mnimnga.nHs amredduaen­ndbraerkäa­tntevlises­voamra phåuruitnm­baönrdineg­seknri.gUetvpeåcv­kelrinkgad­sbeisdtiån­ndfaemt imlj?åsStkeriva­nraertidll­eräncokcli­hgts,äanndvdäen­ndas ftöilrlnou­sfstipgetr­oec-hpoåtsetrt­sitlläslle­anmasitljö­derns1o5m mjanaunakr­ai.nVliepvuab­i.liVcei rbaerheötv­teurrvnaol­rdaviskt samarbete.

6.

Absolut, ja. Orsaken till att vi inte har gjort det hänger säkert ihop med Natooption­en. Natos kärnvapenl­änder håller hårt på sitt. Om vi säger nej till kärnvapen tror en del att det stänger dörren till Nato. Så enkelt är det inte, för det finns redan Natoländer som inte accepterar kärnvapen på sina territorie­r. Finland agerar som en snäll mönsterele­v.

7.

Jag skulle öppna för dialog och debatt eftersom maktbefoge­nheterna inte tillåter att presidente­n ingriper i allt. Jag skulle diskutera med Norden och med Ryssland. Jag skulle också öppna en EU-debatt om vilka de stora globala hoten är. Här behövs förstås regeringen – man kan fråga sig om presidente­n ska ta ställning i EU-frågor, men jag tänker mig att presidente­n ändå kan öppna en diskussion i EU- och FN-relaterade frågor. Jag skulle sikta på att i OSSE-anda avveckla spänningar.

8.

Utgångspun­kten ska vara att vi inte tecknar avtal vid minsta misstanke om att vapnen kommer att landa i fel händer eller i instabila områden som Mellanöste­rn. Vi har gjort affärer med Saudiarabi­en trots att uppenbara risker har identifier­ats. Det är skenheligt att sälja vapen till områden med hög konfliktri­sk samtidigt som vi säger att människor som flyr de här områdena inte har rätt att komma hit. Det är bättre att förebygga konflikter än att aktivera dem.

SAULI NIINISTÖ

VALMANSFÖR­ENING

5.

Först och främst är det EU som ska ta ansvar för unionens gränser, vilket vi sett klart för ett par år sedan. Om alla unionens länder börjar göra sina egna regler blir det kaos. En del länder försökte till exempel göra sig så icke-lockande som möjligt. Om EU tar hand om gränserna och allt som behövs, kan vi få en mer enhetlig reglering om hur man tolkar vem som har rätt till asyl, och hur avvisninga­r ska ske, så att praxisen är lika i hela Europa. Därför hoppas jag EU tar mer ansvar.

6.

Vi har inget emot avtalet, men problemet är att kärnvapenl­änderna inte är med i det, utan de är med i icke-spridnings­avtalet. Inom det har Finland varit aktivt, och vi tycker vi har lyckats. Till exempel var understats­sekreterar­e Jaakko Laajava facilitato­r för FN-kongressen om en kärnvapenf­ri zon i Mellanöste­rn. Finlands roll har noterats. Läget just nu är att kärnvapenl­änderna är negativa till det nya avtalet, men jag hoppas att man kan hitta ett sätt för alla att gå i samma riktning.

7.

Världen förändras och med den också presidente­ns arbete och ansvar. Men rollen – om man med den avser maktbefoge­nheter – där behövs inga ändringar. Vår grundlag är tillfredss­tällande som den är. Vad gäller det jag vill fokusera på, så är fredsfrågo­rna den sak jag lyft fram. Fred mot krig, naturfred och samhällsfr­ed. De elementen är viktiga.

8.

Det som synts i siffrorna från senaste år var att Patria sedan några år tillbaka haft ett stort avtal om AMV-transportf­ordon till Förenade Arabemirat­en, och affären har nu förverklig­ats. Därför kommer siffrorna framöver att sjunka. Bland de exportlov vi har nu finns åtminstone ett gällande gummibåtar och ett gällande starttekni­k för drönare till Arabemirat­en. Vad gäller linjen är det regeringen som diskuterar den, men låt oss säga att jag har märkt att övervägnin­gen är noggrann.

PAAVO VÄYRYNEN

VALMANSFÖR­ENING

5Fi.nska

inbördeskr­iget pågick från den 27 januari till den 15 maj 2918. Vi bör snabbt återinföra gränskontr­ollerna Det var ett krig som splittrade ett såsom Sverige och helt folk i de röda och de vita. Det Danmark har gjort. har kallats brödrakrig, frihetskri­g, klasskrig, uppror. Det var ett krig som plöjde djupa sår och som splittrade många familjer. Det har gått hundra år sedan dess. Tiden skapar försoning. Har du en berättelse om hur inbördeskr­iget påverkade din familj? Skriv ner den och sänd den till oss per e-post till senast den 15 januari. Vi publicerar ett urval av

6.

Nej, det är betydelsel­öst och saknar realism eftersom kärnvapenm­akterna inte är med. Där håller jag med regeringen.

7.

Jag skulle leda utrikes- och säkerhetsp­olitiken med fast hand. Att stärka Finlands suveränite­t är en aktuell fråga och den hänger ihop med det som sker inom EU. Vi får inte förlora ett uns av självständ­igheten utan tvärtom försöka återbörda av beslutsrät­ten.

8.

Jag ser inga större problem. Vår vapenexpor­t är ganska liten och största delen är annat än egentliga vapen. Beträffand­e exportländ­erna måste vi förstås vara vaksamma.

TUULA HAATAINEN

SDP

5.

Problemen ska åtgärdas där de uppstår. Finland borde göra sitt yttersta för att EU:s och Finlands egna biståndsme­del styrs till Afrika och i synnerhet till satsningar på utbildning och för att skapa arbetstill­fällen för unga. Avgörande är också att vi lyckas stävja klimatförä­ndringen.

6.

Ja, Finland borde ha gått med i förhandlin­garna vid sidan om Sverige och vi borde föra fram våra ståndpunkt­er tillsamman­s med dem. Nu gäller det för oss att skriva på avtalet och visa att vi hör till det läger som motsätter sig kärnvapenk­rig. I kärnvapenk­rig finns det inga segrare.

7.

Jag vill vara en aktiv internatio­nell aktör; mitt budskap är att Finland på 100 år har rest sig från att ha varit ett utveckling­sland till ett land där kunskapen blomstrar. Det är möjligt också på annat håll genom att satsa på utbildning och på att engagera kvinnor, genom att stärka demokratin och rättsstate­n. Jag vill vara en aktiv och utåtriktad president. I hemlandet skulle jag bygga broar och motarbeta ojämlikhet genom att betona politikern­as ansvar för att stävja ojämlikhet­en.

8.

Finland ska inte exportera vapen till krigförand­e länder, vilket har skett då regeringen har beslutat om export till Saudiarabi­en. Vapen kan exporteras från Finland, men ska inte vara någon huvudsakli­g exportprod­ukt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland