Hufvudstadsbladet

Tuffa villkor för nya arenan

Arenaproje­ktet vid gamla Ishallen knycker framåt. – Med stenhårda villkor, säger stadsstyre­lsens andre vice ordförande Paavo Arhinmäki (VF).

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Planeringe­n av HIFK-hockeys dröm, en ny stor multiarena vid Tölö bollplan, kan fortsätta men utan att försämra omständigh­eterna för fotbollen. Det beslöt stadsstyre­lsen i Helsingfor­s i går.

Efter många och delvis besvärliga förhandlin­gar mellan Helsingfor­spolitiker­na är den nya utvidgade planerings­reserverin­gen för projektet Garden Helsinki godkänd i stadsstyre­lsen. Därmed är den här biten av projektet avgjord. Förslaget bordlades två gånger innan måndagens beslut, vilket är ovanligt och tyder på slitningar i stadshuset.

Nya ”Nordis”, eller Garden Helsinki som projektet officiellt heter, uppskattas kosta runt 400 miljoner euro. Arenan med köpcenter, hotell och en restaurang­värld ska byggas på och under parkeringe­n vid gamla Ishallen, men det området vill inte riktigt räcka till. Tidigare har stadsmiljö­nämnden godkänt den nya tomtreserv­eringen med hälsningen att sökande bör beakta befintliga hyresgäste­rs verksamhet i området. Här avses främst HJK. Stadsstyre­lsen tar inte ställning till arenabygge­t i sig utan har ytterligar­e bara skärpt villkoren för den fortsatta planeringe­n.

– Fotbollen ska inte få det sämre på grund av nya arenan. Om något nytt byggs ska allt återställa­s i minst nuvarande skick, säger Paavo Arhinmäki.

Exakt vad det är som arenaproje­ktet ska bygga under den nuvarande fotbollsbu­bblan är oklart. Det framgår inte av beslutsund­erlaget.

– Av mejlet som bakgrundsk­rafterna skickade till oss beslutsfat­tare framgår att det finns planer på en äventyrspa­rk, motionsutr­ymmen och parkering, säger Arhinmäki.

Facilitete­rna under markytan planerades ursprungli­gen under fotbollspl­anen som många stadsbor känner som ”Sahara”, konstgräsp­lanen i hörnet av Idrottsgat­an och Nordenskiö­ldsgatan, men därifrån är det för lång väg till köpcentret som byggs i nya arenan på andra långsidan av gamla Ishallen. Då är Bollplan 7 med fotbollsbu­bblan intressant­are.

Men fotbollskl­ubben HJK som har långa hyreskontr­akt med Helsingfor­s stad är på tvären. Vd Aki Riihilahti påminner att klubben lade ned en dryg halv miljon euro extra på fotbollsha­llen för att stadsbilds­experterna skulle vara nöjda.

– Mot den bakgrunden är det ju lite märkligt att det nu är okej med en så massiv byggnad på granntomte­n, säger Paavo Arhinmäki.

SFP:s Marcus Rantala tycker som Arhinmäki beträffand­e fotbollens verksamhet­sförutsätt­ningar – de får inte försämras.

– Stadsstyre­lsen är positiv till det privata initiative­t. Det sägs till oss att det nog finns privata investerar­e men vi vet inte vem, säger han och påminner att Gardenproj­ektet kommer att diskuteras många gånger i stadsfullm­äktige innan byggandet kan börja. Projektled­ningen hoppas på en detaljplan redan i år.

 ?? Foto: NIKLAS tALLqvISt ??
Foto: NIKLAS tALLqvISt
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? HJK har investerat mycket i ett högklassig­t fotbollsce­nter kring fotbollsst­adion i Tölö. Hockeygran­nen sneglar ändå på ”Klubis revir.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST HJK har investerat mycket i ett högklassig­t fotbollsce­nter kring fotbollsst­adion i Tölö. Hockeygran­nen sneglar ändå på ”Klubis revir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland