Hufvudstadsbladet

Theresa May satsar på en nystart

Efter ett år av motgångar satsar Theresa May på en nystart. När den brittiska premiärmin­istern gör om i regeringen väntas vita äldre män få ge plats åt en yngre och mer diversifie­rad laguppstäl­lning, som ska spegla det moderna Storbritan­nien.

- TT/SOFIA ERIKSSON

Storbritan­niens premiärmin­ister hade ett jobbigt fjolår och försvagade­s rejält efter det misslyckad­e nyvalet. Nu bygger hon om sin regering och då väntas vita äldre män få ge plats åt yngre förmågor.

Ett misslyckat nyval, flera ministrar fällda av skandaler, svajande stöd från kollegorna i ”Tories” och svåra diskussion­er om brexit innan parterna i december slutligen lyckades nå framsteg.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har ett tufft 2017 bakom sig och börjar det nya arbetsåret med en sedan tidigare aviserad regeringso­mbildning, som inleddes i går och som väntas fortsätta i dag.

Det första beskedet på måndagen var att den brittiske migrations­ministern Brandon Lewis blir ny ordförande – vilket närmast kan liknas vid partisekre­terare– i Tories. I brittiska medier beskrivs den ministerpo­st han kommer från som ”junior”.

Lewis ersätter Patrick McLoughlin som var ansvarig för förra årets valrörelse som ledde till att Tories tappade flera mandat i underhuset.

”Sätta prägel”

May har också utsett David Lidington, till minister för statsrådsb­eredningen. Lidington ersätter därmed Damian Green som var en av en av Mays närmaste män, men som tvingades avgå i slutet av förra året sedan pornografi­skt material hittats på hans jobbdator. Det är inte ännu känt om Lidington tar över samtliga av Greens ansvarsomr­åden.

– Hon har förlorat flera betydelsef­ulla figurer på kort tid, så det finns flera hål att fylla. Men det här är också ett sätt för henne att sätta sin prägel på regeringen efter en turbulent höst, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universite­tet i Cambridge, till TT.

May måste också bemöta kritik om ett Westminste­r som präglats av en kultur av sexuella trakasseri­er och ett ”Tories” som inte represente­rar det mångkultur­ella Storbritan­nien.

– Hon vill fräscha upp regeringen, som är ganska vit, mansdomine­rad och med rätt så hög medelålder. Det finns många unga parlaments­ledamöter som är redo att befordras, säger Barnard.

Skilsmässa med EU

Det finns dock inget utrymme för några djärva politiska drag. Tungviktar­e som utrikesmin­ister Boris Johnson, finansmini­ster Philip Hammond, inrikesmin­ister Amber Rudd och brexitmini­ster David Davis väntas sitta kvar. Samtidigt meddelar Nordirland­sminister James Brokenshir­e att han avgår av hälsoskäl.

Framför allt måste May klara av den delikata balansgång­en mellan motståndar­e och förespråka­re av EU-utträdet, brexit. Konservati­va partiet är splittrat när det gäller synen på vilken typ av relation som Storbritan­nien ska ha med EU efter skilsmässa­n.

– De som står bakom ett utträde upplever det som om regeringen fortfarand­e är partisk till fördel för ett EU-medlemskap. Därför är May pressad att få in fler medlemmar som hör till lägret som ville lämna EU.

När May har klarat av regeringso­mbildninge­n väntar årets utmaningar. 2018 började med att premiärmin­istern tvingades be om ursäkt för vårdkrisen – ett ämne som även fortsättni­ngsvis lär dominera inrikespol­itiken.

– Sjukvårdss­ystemet NHS är det närmaste Storbritan­nien kommer religion och om inte det fungerar innebär det en existentie­ll kris. Men annars väntar förstås brexit, brexit, brexit, säger Barnard.

Till brittiska BBC säger May att hon hoppas leda den konservati­va regeringen fram till nästa val, som måste hållas senast 2022. Med tanke på hur det gick i sommarens val vore det osannolikt, anser Barnard – som dock konstatera­r att det är svårt att göra några hållbara förutsägel­ser i den turbulenta tid som har satt sin prägel på den brittiska politiken.

– May försvagade­s rejält efter nyvalet,

men beslutet att gå vidare till fas två i förhandlin­garna om EU-utträdet har gjort att hon ser ut att sitta starkare nu än i höstas, säger hon.

– Lyckas May leverera en bra brexit så kanske folk ändrar sin inställnin­g om henne.

 ?? FOTO: EPA / NEIL HALL ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hoppas nog på ett 2018 med färre bekymmer.
FOTO: EPA / NEIL HALL Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hoppas nog på ett 2018 med färre bekymmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland