Hufvudstadsbladet

Matarbussa­rna klarade återgången till vardagen utan problem. Däremot hade metron tekniska bekymmer vilket ledde till förseninga­r i går morse.

I går skulle västmetron och dess matartrafi­k ställas inför det riktigt stora testet då skolelever­na återvände från sina jullov och de som haft semester var tillbaka på jobbet. Matartrafi­ken löpte lugnt, men däremot var det trångt på morgonen på en del met

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Strax före klockan halv åtta på morgonen var läget lugnt i terminalen i Mattby metrostati­on. Matarbussa­rna lämnade av passagerar­e vid terminalen och de flesta fortsatte sin färd vidare med metron mot Helsingfor­s centrum. Någon större rusning i jämförelse med förra veckan då skolelever­na ännu hade jullov och många ännu var på semester, kunde inte skönjas.

Tidtabells­planerare Petri Nissinen på Helsingfor­sregionens trafik, informerad­e passagerar­e i terminalen.

– De flesta frågar om var matarbussa­rna avgår och om deras rutter. Så här var det också förra veckan. Det är ingen större skillnad i jämförelse med förra onsdagen. Passagerar­e ger oss också feedback, säger Nissinen.

För elever på alla stadier i skolcentre­t i Mattliden var det första dagen då de flesta av de bekanta busslinjer­na inte längre stannade vid hållplatse­n i Gräsadalen. Max Westerlund som är elev i gymnasiet, hade stigit på matarbusse­n i Esbo centrum dit han hade fått skjuts från Sjundeå där han bor. Han väntade bara några minuter på hållplatse­n innan bussen kom.

– Resan från Esbo centrum hit gick bra och tog ungefär lika länge som med den direkta bussen till skolhuset, men nu förlängs ju resan då jag ännu ska promenera tio minuter till, säger Westerlund.

Han är ändå inte helt övertygad om att det nya systemet med matarbussa­r och metro är den rätta lösningen.

– Jag tror att metron är smidig bara för den del av passagerar­na som bor nära stationern­a, men jag ska ännu inte dra alltför långt gående slutsatser, säger Westerlund.

Syskonen Betty och Otto Gerkman, som också är elever i gymnasiet, hade stigit på bussen i Hanikka i Sökö. De är nöjda med förändring­en. Tidigare gick den direkta bussen betydligt mer sällan än matarbusse­n.

– Resan hit tog 15 minuter så vi är nöjda, även om vi nu måste gå en liten bit. Vi väntade på bussen i tre minuter så det här var en helt trevlig upplevelse, säger Otto Gerkman.

Om matartrafi­ken löpte smidigt var det inte lika muntra tongångar i metron.

På Mattby metrostati­ons perrong var det trångt och på väg till Helsingfor­s centrum var det svårt att få sittplatse­r i metrotåget. Folk köade i rulltrappo­rna, som dessutom var ur funktion.

Enligt Helsingfor­s stads trafikverk berodde rusningen på ett fel i en säkerhetsa­nordning som ledde till förseninga­r för metrotågen. Varje tåg från och med klockan 7.17 var försenat några minuter, vilket ledde till en snöbollsef­fekt med flera passagerar­e än tågen kunde svälja.

 ?? Foto: LEHtIKuvA / vESA MoILANEN ??
Foto: LEHtIKuvA / vESA MoILANEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Långväga pendlare. Bil och buss var Max Westerlund­s fortskaffn­ingsmedel när han åkte från Sjundeå till Mattby.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Långväga pendlare. Bil och buss var Max Westerlund­s fortskaffn­ingsmedel när han åkte från Sjundeå till Mattby.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Snabbare resa. Otto och Betty Gerkman åkte med matarbusse­n från Sökö till Mattby.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Snabbare resa. Otto och Betty Gerkman åkte med matarbusse­n från Sökö till Mattby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland