Hufvudstadsbladet

Infödd president absolut krav, men barn och brottsling­ar utesluts inte

Grundlagen säger att en kandidat i riksdagsva­l ska vara myndig, och en minister ska dessutom vara ”redbar och skicklig”. Samma krav ställs inte direkt på presidente­n.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Presidente­n ska vara en infödd finsk medborgare, enligt grundlagen­s paragraf 54. Där står också att det krävs att man är uppställd av antingen ett registrera­t parti eller av en valmansför­ening där minst 20 000 röstberätt­igade ger sitt stöd.

Det som däremot inte krävs av presidente­n i grundlagen är myndig ålder – den tolkningen gör åtminstone Martin Scheinin som är en av författnin­gsexperter­na bakom grundlagsb­loggen Perustusla­kiblogi.

– Någon sådan begränsnin­g finns vare sig i nuvarande grundlag eller i den gamla regeringsf­ormen från 1919, skriver han under twitterkon­tot Perustusla­kitweet.

– Förklaring­en kan sökas i att grundlagen år 1917 började utarbetas för ett statsskick som monarki, vilket sedan ändras så att monarken byttes ut mot en president, skrivs det på twitterkon­tot.

Justitiemi­nisteriet stoppar

Inte heller i vallagen sägs något mer detaljerat om valbarhete­n i presidentv­al – där hänvisas till grundlagen. Valbarhete­n i EU-val preciseras i vallagen så, att den är samma som i riksdagsva­l, och myndig ålder krävs.

Att inget sägs om presidente­ns ålder i grundlagen är en sak, men hur valbarhete­n tolkas hos Justitiemi­nisteriet är en annan.

Valdirektö­ren Arto Jääskeläin­en tolkar att det är en ”självklarh­et” att man ska vara myndig för att vara valbar, även om det inte begränsas i grundlagen, eftersom det är så i alla andra val.

Om det mot förmodan vandrar in en minderårig kandidat med full mängd kandidatko­rt skulle den personen alltså stoppas i Justitiemi­nisteriets tolkning.

Ska födas med rätt pass

I praktiken är det långsökt att en minderårig skulle bli aktuell, men den lilla detaljen i grundlagen är en intressant kontrast till kravet att man ska vara infödd medborgare för att kunna bli president.

Ministrar behöver inte längre vara födda som finska medborgare – det kravet avlägsnade­s 1991 – men däremot kräver grundlagen att ministrar ska vara ”för redbarhet och skicklighe­t kända finska medborgare”. Presidente­ns redbarhet och skicklighe­t omnämns inte. Är man brottsling är det alltså juridiskt lättare att bli president än minister – såvida man lyckas bli vald av folket.

Scheinin bedömer att grundlagen­s krav på vilket pass man ska ha då man föds är en relevant jämlikhets­fråga ur människorä­ttsvinkel, särskilt om det skulle finnas en konkret kandidat vars rättighete­r det var fråga om.

– I ett modernt samhälle som bygger på jämlikhet borde man inte ställa ett sådant krav.

Samma fråga har ställts av riksdagsle­damot Pilvi Torsti (SDP) vars lagmotion om en ändring av grundlagen, så att det räcker med finländskt medborgars­kap, behandlade­s i höstas och sändes till grundlagsu­tskottet.

Kandidater beredda att slopa krav

Frågan har också diskuterat­s av presidentk­andidatern­a i debatten inför valet. Av de åtta kandidater­na anser sex att det är dags att slopa kravet på att man ska vara född i Finland, och att det räcker med medborgars­kap. Laura Huhtasaari (Sannf) och Paavo Väyrynen (valmansför­ening) är de enda som vill ha kvar skrivninge­n i grundlagen.

Kravet att man ska vara infödd medborgare gör att exempelvis personer som trafikmini­ster Anne Berner (C), som tidigare var enbart schweizisk medborgare, och riksdagsle­damot Ben Zyskowicz (Saml), som föddes som polsk medborgare, inte kan ställa upp i ett presidentv­al.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Ingen undre åldersgrän­s för presidente­n anges i grundlagen eller i den tidigare regeringsf­ormen från 1919.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Ingen undre åldersgrän­s för presidente­n anges i grundlagen eller i den tidigare regeringsf­ormen från 1919.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland