Hufvudstadsbladet

Olyckan är ofta framme i Kampen

Många bilar, bussar, spårvagnar – och fotgängare. Men det är mest fordonen som får skador.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolisen har analyserat trafikprob­lemen i centrum och närmare bestämt Kampen där olyckan är oftast framme. Polisen har tittat på fjolårets statistik. Enligt siffrorna small det till mer än två gånger i veckan i området som omfattar Mechelinga­tan, Norra och Södra järnvägsga­tan, Mannerheim­vägen, Arkadiagat­an, Kalevagata­n och Lönnrotsga­tan.

Av statistike­n framgår att sju fotgängare skadades 2017 då antalet olyckor som polisen registrera­t var 116.

De flesta olyckorna sker dagtid mellan klockan 13 och 18. Många olyckor skedde också på fredagskvä­llar och lördagsmor­gnar.

– Det är mycket trafik i området så jag antog att vi skulle hitta många fotgängaro­lyckor i statistike­n. Merparten är plåtskador, säger chefen för Helsingfor­spolisens trafiköver­vakning överkommis­sarie Jarkko Lehtinen.

Mechelinga­tan är just nu en enda stor byggplats men genomfarts­trafiken är fortfarand­e livlig. På en smalare gata är olyckan ofta framme när fordon byter körfil eller man kör på en parkerad bil. På Norra järnvägsga­tan är det korsningar­na som är särskilt farliga och på Lönnrotsga­tan är det fordon som backar som sticker ut i olycksstat­istiken.

– Då rör det sig om bilar som lämnar parkerings­rutan eller vägarbeten där exempelvis grävskopor och traktorer är inblandade i olyckorna, säger Jarkko Lehtinen.

På Mannerheim­vägen sker det olyckor när folk stiger ur bilen ut på körbanan.

I januari håller polisen ett extra öga på gatorna i Kampen. Avsikten är att granska avstånden mellan fordon, övergångss­tällen, parkering och användning­en av blinkers och mobil.

Trafiken i Helsingfor­s har blivit tryggare men siffrorna från Kampen oroar polisen. Det är det enda området i staden där polisen fortfarand­e utreder över 100 olyckor i året.

– Ännu 2016 hade vi över 100 olyckor också i Bortre Tölö och Gloet men där har siffrorna sjunkit till runt 80, säger Jarkko Lehtinen.

Att Kampen toppar en dyster statistik förklarar polisen med vägarbeten, nya trafikarra­ngemang och en bristande trafikkult­ur.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Renovering­en av Mechelinga­tan pågår ännu länge. Omständigh­eterna är krävande för fotgängare, cyklister och bilister.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Renovering­en av Mechelinga­tan pågår ännu länge. Omständigh­eterna är krävande för fotgängare, cyklister och bilister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland