Hufvudstadsbladet

Förlisning­en av lotsbåten utreds i USA

-

Olycksutre­dningscent­ralen har nu slutfört sin utredning av skrovet på Finnpilots lotsbåt som förliste utanför Borgå i december. Båtens tekniska utrustning har skickats till USA för närmare analyser.

Enligt Olycksutre­dningscent­ralen är det föga sannolikt att lotsbåten skulle ha förlist på grund av en kollision med tankfartyg­et.

– Kutymen i branschen är att tillverkar­en av den tekniska utrustning som finns ombord också analyserar båtens loggningsu­ppgifter i samband med olyckor. Därför fortsätter den tekniska utredninge­n av data nu i USA, säger ledande forskare Risto Haimila på Olycksutre­dningscent­ralen.

Forsknings­teamet hoppas kunna få tilläggsin­formation om lotsbåtens sista rörelser och hur båtmotorer­na fungerade innan båten sjönk. Det är tillsvidar­e oklart ifall lotsbåtens tekniska utrustning har klarat sig oskadd i det höga trycket på 30 meters djup på havsbottne­n.

Två personer omkom i olyckan utanför Borgå. Enligt Olycksutre­dningscent­ralen kan utredninge­n ta flera månader i anspråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland