Hufvudstadsbladet

CNN: Winfrey överväger kandidera till Vita huset

Hon talade om jämlikhet och sexuella trakasseri­er så att åhörarna fick gåshud. Strålkasta­rna hann knappt slockna på Golden Globe-galan i Los Angeles i USA förrän spekulatio­nerna om huruvida tv-profilen och skådespele­rskan Oprah Winfrey tänker kandidera i

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

Några timmar senare rapportera­de CNN att Oprah Winfrey ”aktivt överväger” att ställa upp som presidentk­andidat.

CNN hänvisar uttalandet till två källor, ”nära vänner”, till Winfrey som talat med mediebolag­et under förutsättn­ing att de får vara anonyma.

En av dessa vänner säger att samtalen om att kandidera inleddes för flera månader sedan. Personen understryk­er samtidigt att Oprah Winfrey inte har bestämt sig i frågan.

Hashtaggen #Oprah2020 blev snabbt populär på Twitter under filmfesten, rapportera­r bland andra USA Today.

Som första svarta kvinna tilldelade­s Winfrey vid galan hederspris­et Cecil B DeMille Award för sina insatser inom underhålln­ingsindust­rin. Hennes tacktal berörde främst kvinnors rättighete­r.

– Jag vill att alla flickor som ser det här ska veta att en ny dag väntar i horisonten. Och när den nya dagen äntligen gryr, är det för att enastående kvinnor och några riktigt fenomenala män strider för att försäkra att de blir ledarna i en tid där ingen någonsin igen behöver säga ”me too”, sade hon bland annat.

Oprah Winfrey själv avfärdar spekulatio­nerna, men hennes mångårige partner Stedman Graham säger till tidningen Los Angeles Times att ”hon skulle absolut göra det”. Winfreys namn har tidigare dykt upp i omröstning­ar om vem Demokrater­nas anhängare helst vill se som presidentk­andidat 2020.

 ?? FOTO: EPA ?? Tv-profilen Oprah Winfrey vid Golden Globe-galan.
FOTO: EPA Tv-profilen Oprah Winfrey vid Golden Globe-galan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland