Hufvudstadsbladet

Kalla det vad du vill, jag kallar det krig

- Vasabladet

Snart har det gått 100 år sedan finländare började skjuta på finländare. Trots det fortsätter namnet på kriget att väcka debatt. Har det inte blivit dags att en gång för alla avväpna historiens mest laddade ordpar? Inbördes. Frihet. Tänk att två så enkla och i grunden positiva ord utgör stommen i den mest seglivade namnduelle­n i det självständ­iga Finlands historia. Frihetskri­get kontra inbördeskr­iget.

Och tänk att den här duellen fortfarand­e pågår, ett sekel efter att kriget i fråga bröt ut.

Sistnämnda säger en hel del om hur långt vi finländare har kommit när det gäller att bearbeta händelsern­a 1918. Tack vare några bokstäver blir det smärtsamt tydligt att tiden ingalunda läker alla sår.

Det är i och för sig lätt att hålla med Nils Erik Villstrand, professor emeritus i nordisk historia, när han citerar historiker­n Max Engman i en VBL-intervju (4.1.): Vad ska man kalla ett krig där landsmän skjuter på varandra om inte inbördeskr­ig? Man mot man är ju kärnan i ”inbördes”.

Den som är född i en annan tid – på exempelvis 1970-talet – har ändå svårt att ta till sig vändningar­na i den här absurda, sekellånga debatten. Det borde vara omöjligt att, med ett namn som tillhygge, göra politik av ett krig som utkämpades för 100 år sedan. Dammet borde ha lagt sig nu. Finland 2018 är inte heller synonymt med en kultur där historiska händelser och auktoritet­er styr hur vi tänker, tycker och skriver. Finland 1918 var däremot en annan historia.

Så kalla det vad du vill – själv kallar jag det krig. Ett krig. Ett elände.

Tyskland har länge varit som ett känt och tryggt ankare för Finland.

Ilta-Sanomat om att Tyskland håller på att glida mot Frankrikes EU-linje. Nina Dahlbäck En snäv slutsats som kan dras av Niinistös understöd är att väljarna inte är beredda att byta bort det välbekanta när det inte heller är nödvändigt. Om (Pekka) Haavisto ställer upp i presidentv­alet om sex år, som därmed skulle bli hans tredje kandidatur, kommer han nära den trygga kontinuite­t som Niinistö nu personifie­rar. Åbo Underrätte­lser Dan Lolax inför presidentv­alet.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland