Hufvudstadsbladet

VM på naturis och utan belysning

Finland jagar sin femte VM-medalj på en sjö, i en park utan belysning och över förkortad speltid i kinesiska Chengde. Även på högsta landslagsn­ivå är skillnader­na mellan dam- och herridrott talande.

- HBL-SPT-TT/DAVID HJORTER

Drygt 20 mil nordost om Kinas huvudstad Peking ligger turistorte­n Chengde. En stad som byggdes upp under inledninge­n av Qingdynast­in (1644–1912) och varit semesteror­t för flera kejsare.

2018 blir Chengde värdort för Kinas första världsmäst­erskap i bandy. Men med allt annat än högklassig­a förutsättn­ingar för världens bästa damer.

Mästerskap­et ska spelas på naturis, på en av sjöarna i parkområde­t Chengde, utan vare sig planbelysn­ing eller permanenta omklädning­srum.

Samtliga VM-matcher måste spelas i dagsljus och speltiden är förkortad, från ordinarie 2x45 minuter till 2x30. Dessutom spelas både semifinale­rna och finalen samma dag.

– Herrarna hade aldrig gått med på det här, det hade inte varit en diskussion om det. De hade krävt att man ska spela i en hall och att det skulle vara uppstyrt på ett helt annat sätt. Jag tycker att det är tråkigt, tjejerna är värda mycket, mycket mer. Att ett herr-VM hade spelats under de här förutsättn­ingarna är helt uteslutet, säger den svenska landslagst­ränaren Magnus Nordin.

– Men vi har vetat om det här under ett och ett halvt års tid, det är

inget som ramlar ned från himlen just nu.

Finland inleder VM mot värdnation­en Kina på tisdagen.

 ?? FOTO: EPA/WU HONG ?? På den här sjön ska VM-avgöras
FOTO: EPA/WU HONG På den här sjön ska VM-avgöras

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland