Hufvudstadsbladet

IOK håller dörren öppen för Nordkorea

Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) har förlängt anmälnings­tiden till vinter-OS för Nordkorea. ”Vi försöker att vara så flexibla som vi kan”, säger en talesperso­n för IOK i ett uttalande.

- HBL-SPT-TT-AFP

På tisdagen ska IOK-ordförande­n Thomas Bach träffa Nordkoreas representa­nt i IOK, Chang Ung, i IOKhögkvar­teret i Lausanne.

”IOK har haft diskussion­er med båda sidorna (Nord- och Sydkorea) under en lång tid. Och vi håller dörren öppen genom att förlänga anmälnings­tiden och genom att erbjuda stöd till de nordkorean­ska aktiva i kvalproces­sen, givet att FN:s sanktioner respektera­s”, uppger IOK.

På tisdagen träffas också representa­nter från regeringar­na i länderna på den koreanska halvön i gränsstade­n Panmunjom där OS är ett av ämnena som ska avhandlas.

Nordkoreas diktator Kim JongUn sade i sitt nyårstal att han önskar skicka en delegation till OS, som invigs den 9 februari. Och i lördags sade Chang att det Nordkorea sannolikt skulle delta i Pyeongchan­gspelen. Hittills har bara ett konståknin­gspar kvalat in till OS, men fler nordkorean­er kan bli specialinb­judna av IOK.

Nordkorea deltog inte när Sydkorea arrangerad­e sommar-OS 1988.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ED JONES ?? IOK förlänger anmälnings­tiden till OS i Sydkorea för Nordkorea.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ED JONES IOK förlänger anmälnings­tiden till OS i Sydkorea för Nordkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland