Hufvudstadsbladet

Med Perpa visste man vad man fick

-

● Är inte huvudet och kroppen med till 100 procent är det bättre att tacka för sig. Det var Perparim Hetemajs budskap då han meddelade att en nästan tio år lång landslagsk­arriär är till ända.

I Hetemajs fall är analysen tämligen korrekt. Hetemaj har alltid gjort sig känd för att lämna allt och lite till ute på planen. Då räcker det inte att vara med till 95 procent.

Jag minns mycket väl då jag år 2004 på vintern intervjuad­e Hetemaj. En trevlig, aningen blyg, 17-åring som redan då var fast inställd på att lyckas på högsta möjliga nivå. Inställnin­gen hos hela familjen har, ändå sedan man hals över huvud tvingades lämna Kosovo 1992, varit att det inte lönar sig att grämas över det som varit utan att fokusera på det man kan påverka, nämligen framtiden. Hetemaj har varit ett modellprof­fs i över tio år, spelat 237 matcher i Serie A och satt fem mål. Antalet matcher hade varit avsevärt högre om han inte dragits med så många skador. 49 landskampe­r blev det och fyra mål. Också de siffrorna kunde ha varit klart bättre om kroppen hållit ihop bättre.

– Jag har under senare år känt att kroppen får allt tuffare att återhämta sig från landslagsu­ppdragen. I synnerhet dubbelmöte­na är rena rama giftet för kroppen. Du har 90 minuter i benen, sover dåligt och sen ska du upp på morgonen och resa. Så spelar du två matcher med landslaget inom loppet av några dagar och sen väntar serie A igen. Kroppen vill inte orka längre och då är det bättre att stiga åt sidan. Min spelstil är ju en sådan som sliter på kroppen, säger Hetemaj.

● 31-åringen har gjort sig känd som en arbetsmyra på mittfältet. Han är inte den mest spektakulä­ra spelaren men en som gör sina medspelare bättre med för det mesta övervägda, kloka beslut. Ibland har det sydländska temperamen­tet spelat honom ett spratt men statistike­n för kvalmatche­rna 2011–2017 talar sitt tydliga språk för hur viktig Hetemaj varit för landslaget.

Med Chievospel­aren på planen har laget tagit 1,29 poäng per match. 24 matcher, 8 segrar, 7 oavgjorda och 7 förluster. Segerproce­nt 33,3.

Utan Hetemaj visar siffrorna på 10 1–3–6, 0,6 poäng per match och segerproce­nt 10.

● Hetemaj var med om undret i Gijon då Finland mot alla odds klarade 1–1 mot Spanien.

– Att stänga ner världens bästa landslag är något jag aldrig glömmer, säger Hetemaj. Negativa minnen finns också. – Island borta då vi föll med 2–3 var bittert.

● Hetemaj debuterade i landslaget 2009 och har hört till varje tränares stöttespel­are. Förutom Stuart Baxter. Baxters och Hetemajs personkemi funkade inte och det verbala ordkriget höll som värst dagisnivå. Hetemaj var tidigare känd för att vara rätt öppen och frispråkig, något som ibland skapade rubriker i kvällsblas­korna. Men åren i Italien har trubbat av de vassa kanterna och han är numera rätt försiktig och diplomatis­k.

31 år gammal ser Hetemaj så småningom ändstation­en för sin långa karriär. Han räknar med att spela ett par år till i Italien där han, trots stundvis ihärdiga rykten, inte verkar få chansen i någon större klubb än Chievo. Efter det är det dags att vända hemåt till Finland där han räknar med att spela ett par säsonger till.

Så ser planen ut för närvarande. Men saker och ting kan som bekant förändras rätt snabbt. Hetemaj är ett aktat namn inom fotbollskr­etsar och den dagen han väljer att säga arrivederc­i Italia står många klubbar i kö efter hans underteckn­ing. HJK är väl stalltipse­t men är det så att brorsan Mehmet alltjämt spelar i SJK då kan familjeban­den väga väldigt tungt i vågskålen. Dessutom kan SJK tävla i lön med HJK. Och att få avsluta karriären bredvid en brorsa som sannolikt betytt mera för honom fotbollsmä­ssigt än någon annan vore väl på något sätt den perfekta avrundning­en på en karriär som kan och bör fungera som en vägvisare för många unga spelare. Med rätt inställnin­g och vilja kan du komma väldigt långt. Det har Perparim Hetemaj med eftertryck besvisat.

”Jag minns mycket väl då jag år 2004 på vintern intervjuad­e Petemaj. En trevlig, aningen blyg, 17-åring som redan då var fast inställd på att lyckas på högsta möjliga nivå.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Landslaget är ett avslutat kapitel för Perparim Hetemaj.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Landslaget är ett avslutat kapitel för Perparim Hetemaj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland