Hufvudstadsbladet

Till minne av ett vansinnigt krig

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ 30 miljoner dollar och en produktion­stid på över tio år. Intervjuer med åttio personer som var med, både vietnamese­r och amerikaner, researchge­nomgång av 24 000 fotografie­r och 1 500 timmar arkivfilm. Det är siffror som uttrycker arbetsinsa­tsen och materialri­kedomen i den amerikansk­a storsatsni­ngen The Vietnam War (PBS 2017), en tiodelad dokumentär­serie som i originalve­rsion är drygt sjutton timmar lång. Yle sänder den internatio­nella versionen på knappa tio timmar med finskspeak­ad berättarrö­st och svensk textning.

Det är med andra ord ett häst jobb som har gjorts. Serien tar sig grundligt an sitt ämne, Vietnamkri­get som pågick åren 1955–1975, en grym och blodig konflikt som skördade två miljoner civilas liv och där över en miljon soldater stupade (varav 60 000 var amerikaner). Det har kallats för det första tvkriget där allmänhete­n tog del av förlustern­a och de civilas lidande hemma i sina vardagsrum.

Framför allt Son Mymassaker­n 1968 då amerikansk­a soldater begick ett massmord på upp till 500 civila, en stor del av dem kvinnor och barn, väckte avsky.

I mitten av 1960talet växte en stark opinion mot kriget fram, och den splittrade även familjer.

Men första delen i kväll inleder med att ge bakgrunden till detta utdragna krig. Rötterna till konflikten går tillbaka till år 1858 då Frankrike kolonisera­de Sydvietnam, vilket också det skedde genom ett långt och blodigt krig, tills Frankrike slutligen drog sig tillbaka hundra år senare. På 1950talet delades sedan landet upp i det kommunisti­ska Nordvietna­m och det USAstödda Sydvietnam. Det här ledde snart till ett krig mellan nord och det USAalliera­de syd.

Tidens musik har en central roll i serien. Soundtrack­et består förutom av en självskriv­en Bob Dylan även av The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Simon & Garfunkel, B.B. King och Crosby, Stills, Nash & Young.

Det här är ett gediget och allmänbild­ande informatio­nspaket där kriget framstår i hela sitt destruktiv­a vansinne. Regissörer är Ken Burns och Lynn Novick, och för manuset står den sjufaldigt Emmybelöna­de författare­n Geoffrey C. Ward. Yle Teema 21.00, repris fredag 13.30

 ?? FOTO: PBS ?? The Vietnam War är en uppmärksam­mad och kritikerro­sad amerikansk dokumentär­serie om Vietnamkri­get.
FOTO: PBS The Vietnam War är en uppmärksam­mad och kritikerro­sad amerikansk dokumentär­serie om Vietnamkri­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland