Hufvudstadsbladet

Svenskt centrum vid Mattliden

En detaljplan för Mattlidens område i Esbo håller på att utarbetas. Det finns planer på att skapa ett liknande område som Victoriakv­arteret i Helsingfor­s med lokaler för dagvård, utbildning, motion och bostäder.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Intresset för att utveckla området kring Mattlidens skolcentru­m i Esbo är stort. En förening med namnet Fokus Mattliden har grundats och utredninga­r pågår för att skapa ett svensksprå­kigt område för utbildning, boende, dagvård, kultur och idrott.

Området där Mattlidens skolcentru­m och daghem är verksamt har saknat en detaljplan och generalpla­nen är flera decennier gammal. Utkastet till en detaljplan presentera­s i dag på en boendekväl­l i Mattliden. Nu utreds möjlighete­r att skapa ett svensksprå­kigt område som också skulle rymma bostäder. En förening med namnet Fokus Mattliden har grundats.

– Vi utreder möjlighete­rna och behovet att skapa ett område i stil med Victoriakv­arteret på Busholmen, Vindängen i Hagalund och Arcadas campusområ­de i Vik. De har visat sig vara goda lösningar och vi har fört förhandlin­gar med Esbo stad som ställer sig positivt till förslaget. Det skulle inte bli ett getto utan i stället en levande svensksprå­kig miljö med utrymme för boende, kultur, utbildning, dagvård och motion, säger föreningen­s ordförande Henrik Wolff.

Han poängterar att det i det här skedet ännu inte finns några konkreta planer på hur många bostäder som byggs och med vilken tidtabell.

Bo Lönnqvist (SFP), som är stadsfullm­äktigeleda­mot i Esbo, har länge följt med planerna för området. Han ser att området utvecklas med en stark svensksprå­kig profil.

– En orsak till att det utarbetas en ny plan är att Mattlidens skolcentru­m har temporära byggnader som är dyra i drift och daghemmet har en del utrymmen som inte är ändamålsen­liga. Daghemmet är verksamt i två byggnader och den äldre är i mycket dåligt skick. säger Lönnqvist.

Hus måste rivas

Det skulle inte bli ett getto utan i stället en levande svensksprå­kig miljö. Henrik Wolff Ordförande för Fokus Mattliden

På området finns en del låga hus som staden använder som arbetsloka­ler. Dessutom finns gamla lärarbostä­der som är i dåligt skick och som skulle rivas.

Bostäderna skulle byggas nära Västerlede­n och då skapas en ny gata. Enligt Lönnqvist vill man inte ha den trafiken in på skolområde­t. Den nya gatan skulle byggas från köpcentret Iso Omena invid Västerlede­n mot Mattliden.

– Fördelen med bostadshus­en är att de skulle fungera som ett visst bullerskyd­d mot området. Kontorslok­aler är inte aktuella på området eftersom efterfråga­n på dem är ganska låg, säger Lönnqvist.

Handbollsf­öreningen Dicken, som av tradition länge haft många av sina spelare som elever i Mattliden, har uttryckt sitt intresse för att använda bollhallen om den blir verklighet. Från Dickens sida vill man ändå poängtera att man enbart är intressera­d av att fungera som användare – inte som finansiär av byggandet av hallen. En utmaning skulle vara att fylla hallens verksamhet under dagtid.

– En bollhall skulle uppföras i privat regi. Esbo stad kunde säkert vara intressera­t av att köpa en del tjänster dagtid, men knappast hela den lediga kapacitete­n. För att en privat aktör ska få ekonomin för bollhallen att gå ihop behövs en tillräckli­gt hög användning­sgrad, också dagtid, och den nöten kan vara svår att knäcka. Men jag hoppas att man lyckas lösa också det, säger Lönnqvist.

Ett informatio­ns- och diskussion­smöte om detaljplan­en ordnas i Mattlidens skola, Mattliden 1, i dag klockan 17.30–19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland