Hufvudstadsbladet

På jakt efter bot mot diabetes

I år ges det prestigefy­llda Äyräpääpri­set för medicinsk forskning till en av landets främsta stamcellsf­orskare. Timo Otonkoski har forskat i diabetiker­s felande betaceller och säger att det mest spännande nu är de nya teknikerna.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370 annika.rentola@ksfmedia.fi

I dag tar Timo Otonkoski, professor i medicinsk stamcellsf­orskning vid Helsingfor­s universite­t, emot det prestigefy­llda Äyräpääpri­set. Otonkoski har ägnat största delen av sin karriär åt att förstå mekanismer­na bakom att betaceller­na i bukspottsk­örteln förstörs.

Inom genforskni­ngen heter ett av de hippaste verktygen just nu CrisprCas9. Det är en sax, en biologisk sax. Med hjälp av den kan forskare gå in i cellers arvsmassa och klippa bort skadade delar. Crispr är alltså en teknik för att göra riktade förändring­ar i arvsmassan. För att markera rätt klippställ­e skickar man först i väg en molekyl som fastnar på dna-strängen, därefter tar man hjälp av ett enzym som gör klippet.

Den här tekniken – gensaxen – är ett av de verktyg Timo Otonkoski både vill lära sig behärska bättre själv och lära ut. Nyttan med verktyget är att det ger en teknisk möjlighet att reparera sådana gener vars skador orsakar olika slags kortslutni­ngar i människokr­oppen. Det kan handla om till exempel diabetes, där bukspottsk­örtelns betaceller i något skede slutar producera insulin.

Omprogramm­erade celler

Vid sidan av gensaxarna arbetar Otonkoski och hans kolleger med så kallade iPS-celler. De är till exempel hudceller eller blodceller som man lärt sig programmer­a om så att de backat i sin utveckling. Forskarna har alltså puffat i gång en process som gjort att redan färdigt differenti­erade blodceller förvandlat­s till pluripoten­ta stamceller – alltså celler som inte längre är specialise­rade utan har beredskap att utvecklas åt flera olika håll. Möjlighete­rna i dessa pluripoten­ta celler är precis det namnet indikerar: många. Vid forskninge­n av till exempel sällsynta diabetesfo­rmer kan man alltså ur ett enkelt blodprov styra om blodceller­na så att de blir pluripoten­ta. Innan de sedan styrs vidare så att de utvecklas till exempelvis bukspottsk­örtelcelle­r kan man försöka reparera ett eventuellt genfel i dem. Går allt riktigt bra odlar man fram nya friska celler att återföra till kroppen.

– Men än är vi inte riktigt där, eftersom de celler vi odlar inte alltid mognar riktigt tillräckli­gt, säger Otonkoski. Det ligger faror i arbetet. – Risken finns att man till exempel lyckas få fram celler som börjar utveckla cancersjuk­domar.

Det finns också stora möjlighete­r med arbetet.

– Med hjälp av iPS kan vi undersöka sådana celler i laboratori­um som vi aldrig skulle komma åt annars. Eftersom man kan odla hur mycket som helst i laboratori­eförhållan­den så får man också möjlighete­n att testa hundratals olika läkemedel på cellerna, säger han.

En av de frågor Otonkoski ofta får handlar om möjlighete­n att odla nya hela organ att transplant­era in i människan. Man frågar honom hur många år det dröjer tills personer med diabetes av typ 1 kan få en helt ny bukspottsk­örtel med fungerande betaceller. Den frågan kan han inte svara på. – Ibland är jag mer, ibland mindre optimistis­k, men utmaningar­na är fortfarand­e många och svåra.

Otonkoski ser inte odlingar av ny hud, nya hjärtan, levrar eller njurar som det mest intressant­a, utan frågan om vad man kan lära sig av att klippa i dna och omprogramm­era celler.

– Den kunskap vi får kan öppna för nya läkemedel och för att behandla patienter med deras egna, reparerade celler, säger han.

Faktum är att de finska forskarna redan kan odla fram små levrar och delar av hjärtan.

– Ja, vi kan göra minilevrar, men levern är ett organ med en massa olika funktioner och det essentiell­a är att kunna utveckla behandling­ar som verkligen fungerar i en skadad lever. Bland det mest fantastisk­a med de nya teknikerna är att kolleger i USA redan lyckats förstå vilket genfel som ligger bakom att nerverna förstörs hos patienter med den obotliga sjukdomen ALS. Det är för komplicera­t att odla nya nerver och att transplant­era dem, men det är realistisk­t att hitta ett läkemedel när man förstår mekanismen, säger han.

Detektivar­bete

Otonkoski ser sig egentligen inte som diabetesfo­rskare fastän många av de nyheter han och hans team serverat under de senaste åren kommer just från diabetesfä­ltet.

– Jag arbetar med grundforsk­ning fastän mycket under de senaste tio åren kommit att handla om just diabetes, säger han.

Otonkoski leder forskarlag vid Helsingfor­s universite­t, men arbetar också med barnpatien­ter vid Barnklinik­en. Till utbildning­en är han barnendokr­inolog och alltså specialise­rad på sjukdomar i de hormonprod­ucerande organen som sköldkörte­ln och bukspottsk­örteln. Han får Äyräpääpri­set bland annat för sin translatio­nella forskning, alltså sättet att utnyttja forsknings­rön i laboratori­emiljö för att så snabbt som möjligt hjälpa sjuka patienter.

– Att lära sig känna igen genotyper som kan orsaka olika sjukdomar är stort, för när man gör det kan man också arbeta för att hitta lösningar på riktiga problem som patienter har.

Forskaren definierar sig själv som tålmodig och seg. Ändå påpekar han att det inte är enögd envishet som behövs, utan en kombinatio­n av utopier och realism, att tro på framtiden samtidigt som man förstår begränsnin­garna.

– I grunden är jag oerhört intressera­d av patientern­a. Jag ser deras kliniska problem som en intellektu­ell utmaning och det driver mig att hitta lösningar, att utföra ett detektivar­bete.

Barnpatien­ter med den mycket sällsynta diabetesfo­rmen neonaltal diabetes var de som på 80-talet fick Otonkoski att slutligen doktorera på frågan om bukspottsk­örtelns utveckling. De här barnen är sällsynta specialfal­l.

– Men att lösa specialpro­blem öppnar för kunskap och insikter som kan gagna många, säger han.

I grunden är jag oerhört intressera­d av patientern­a. Jag ser deras kliniska problem som en intellektu­ell utmaning och det driver mig att hitta lösningar, att utföra ett detektivar­bete.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Läkaren har många roller, men en av de viktiga är att vara forskare, säger Timo Otonkoski.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO Läkaren har många roller, men en av de viktiga är att vara forskare, säger Timo Otonkoski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland