Hufvudstadsbladet

Köldknäppe­n och snökanoner­na räddar skid-FM

Det har blivit allt svårare att ordna skidtävlin­gar i södra Finland. FM i Vanda var länge i farozonen på grund av regn och rusk i huvudstads­regionen, men situatione­n löste sig: I söndags kröp kvicksilvr­et under noll och sedan dess har kanonerna sprutat sn

- Längdåknin­g SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Kampen om OS-biljettern­a blir av i Håkansböle i Vanda trots att den långa perioden av regn och rusk hotade skidfesten. Arrangörer­na har fått slita för att få till en bana som nu är 2,5 kilometer lång.

– Det här spåret börjar ju se riktigt bra ut. Starkt jobbat killar!

Intervjun med skid-FM:s organisati­onskommitt­és ordförande Seppo Räty avbryts plötsligt då en längdåkare bromsar in på banan i Håkansböle. Seppo Räty skiner upp då han ser vem det är: OS-aktuella Anssi Pentsinen, en av Vantaan Hiihtoseur­as profiler.

– Det stämmer, men vi har nog fått jobba hårdare än vanligt, säger Räty.

De milda vintrarna har redan länge orsakat problem för längdåkare, men i år har det varit värre än vanligt. I söndags kunde snökanoner­na äntligen koppas på och sedan dess har Håkansböle idrottspar­k förvandlas till ett vinterland­skap.

Just nu står snökanoner­na stilla eftersom temperatur­mätaren bara visar en grad minus. Om det blir en aning kyligare sätts de i gång igen. Vatten är ingen bristvara – en bäck rinner rakt genom idrottspar­ken.

– Vi har tio kanoner som sammanlagt kan pumpa ut runt 500 kubikmeter snö varje timme. Det blir rätt mycket snö om de är på dag och natt, säger Räty. Vad hade hänt om köldknäppe­n uteblivit? – Nog hade vi klarat av att ordna FM på något vänster, men förhålland­ena hade inte alls varit bra. Nu ser det betydligt bättre ut.

Spårets längd ett frågetecke­n

Enligt den ursprungli­ga planen skulle spåret i Vanda vara 3,75 kilometer långt. Det är fortfarand­e oklart om FM kommer att åkas på en bana som är över tre kilometer lång.

– Just nu är banans längd 2,5 kilometer och vi gör allt i vår makt för att göra den längre, säger Räty och fortsätter:

– Man har nog åkt på kortare spår i världscupe­n och i sämre förhålland­en i Finland.

Snökanoner­na får fortsätta gå på högvarv fram till lördag. På fredag står lagsprint på programmet och då behövs det inte ett långt spår.

Tävlingar på plastsnö i framtiden?

Räty har ordnat längdåknin­gstävlinga­r sedan 70-talet och håller ofta i trådarna i större tävlingar i Vanda.

– De yngre vill att en gubbe som jag kan bli syndabock om någonting går åt skogen, säger Räty med glimten i ögat.

Hittills har tävlingarn­a i Vanda alltid blivit av, men arrangeman­gen har blivit allt svårare. Räty säger att man i framtiden får fundera på moderna lösningar.

– Det gäller att följa med teknologiu­tvecklinge­n. Kanske vi skidar på plastnö i framtiden? Det kan hända, men vi är inte riktigt där än, säger Räty.

Tiotusen åskådare förväntas följa med FM i helgen, som bland annat fungerar som ett skyltfönst­er för OS-aspirerand­e åkare. Lagsprint, fristil och skiathlon står på programmet och tävlingarn­a sänds av Yle.

Efter FM öppnas skidspåret i Vanda för allmänhete­n.

 ??  ?? Veteranen Seppo Räty har ordnat skidtävlin­gar i över 40 år och var aldrig oroad över FM.
Veteranen Seppo Räty har ordnat skidtävlin­gar i över 40 år och var aldrig oroad över FM.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■
Snökanoner­na är på dag och natt så länge temperatur­en tillåter.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■ Snökanoner­na är på dag och natt så länge temperatur­en tillåter.
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? OS-aktuella Anssi Pentsinen ska tävla i lagsprint och 15 kilometer fritt i Vanda.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN OS-aktuella Anssi Pentsinen ska tävla i lagsprint och 15 kilometer fritt i Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland