Hufvudstadsbladet

Öppen kanal. HBL:s läsarchatt med presidentk­andidatern­a har inletts. Under veckorna fram till val svarar kandidater­na på frågor – först ut var Sauli Niinistö som i går svarade på frågor om allt från asylpoliti­k till språkfrågo­r. – Jag pratar själv svensk

I den första av HBL:s läsarchatt­ar med presidentk­andidatern­a deltog Sauli Niinistö, och talade om allt från Donald Trump och feminism till siskonkorv­ssoppa och surkål.

- SYLVIA BJON 029 080 1310 sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Klimatavta­let, Nato, EU som federalsta­t och några fritidsfrå­gor var temat som togs upp när Sauli Niinistö chattade på HBL.fi på tisdagen.

Linn Svanberg frågade om Parisavtal­et, och vad Niinistö anser om att USA dragit sig ur.

Niinistö signalerad­e att det kan finnas öppningar för att driva enskilda klimatfråg­or, och tog som exempel att han tagit upp frågan om det svarta sotet.

– Jag har fått både Trump och Putin att förstå hur viktigt det är.

– Vad gäller USA och Donald Trump: Jag diskuterad­e frågan med Al Gore, och han såg möjlighete­r att få med Trump i konkreta aktivitete­r, fastän kanske inte acceptera Parisavtal­et. Till exempel vara med i kampen mot sotet, svarade Niinistö och svarade också att frågan tas upp i Arktiska rådet.

Al Gore är tidigare vicepresid­ent i USA och numera bland annat klimatakti­vist, som tilldelats Nobels fredspris 2007 tillsamman­s med klimatpane­len IPCC.

Relationen till Sverige intressera­r

Också relationen mellan Sverige och Finland drog flera frågor som handlade om både kärnvapenf­örbudet och om Natomedlem­skap. Patrik Oksanen skrev att ”i den just nu viktigaste säkerhetsp­olitiska frågan, FN:s kärnvapena­vtal, bröt det svensk-finska taktandet samman” och frågade Niinistö om hur det påverkar ländernas samarbete att Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström driver ett underteckn­ande av FN:s avtal om kärnvapenf­örbud medan Finland ställer sig utanför.

– Det stämmer att utrikesmin­ister Wallström är av den åsikten. Men vi vet inte vad den svenska regeringen beslutar. De har ännu inte ratificera­t avtalet, svarar Sauli Niinistö.

På frågan om vad det kan innebära om Sverige går med i Nato svarar Niinistö att det inte finns en automatik i att Finland följer vad Sverige gör, men att det skulle leda till en diskussion om vad det betyder för vårt försvarssa­marbete, och ha en påverkan på Finlands beslut.

Är du feminist?

Den frågan ställdes av signaturen Anna, och fick kandidaten att fundera en god stund.

– Jag känner mig inte som feminist, men jag glömmer inte hur SuviAnne Siimes en gång sade något annat, svarar Niinistö och syftar på den tidigare VF-ordförande­n som var andre finansmini­ster när Niinistö var finansmini­ster, och hade antytt att han hade feministis­ka drag.

Lättsamma frågor om intressen och fritid varvar de tunga säkerhetsp­olitiska frågorna, och i chatten får man bland annat veta att Sauli Niinistö gärna äter siskonkorv­ssoppa och alla kålrätter, läser på fritiden, talar engelska och svenska, bara lite ryska och glömt mycket av sin franska och hoppas återuppväc­ka den. Han säger också att presidentr­ollen inte varit något han alltid siktat på.

– Man bestämmer sig inte för att bli president. Om man bestämmer något sådant tror jag inte att man blir president alls.

I ett par frågor berör Niinistö EUpolitike­n.

– Jag stöder inte idén om en fede- ral stat. Just nu är det viktigast att hitta den europeiska andan, och efter man har hittat den samarbeta inom det viktigaste, det vill säga tryggheten.

Niinistö hoppas också på mer aktivitet inom EU mot skattepara­disen, och klassar det som ett problem.

Flera frågor gäller asylpoliti­ken, bland annat deporterin­gar till Afghanista­n.

– Finland respektera­r internatio­nella regler. Jag har förstått att om man deporterar någon till Afghanista­n så följer man upp hur det går med honom eller henne där, svarar Sauli Niinistö.

Enligt Internatio­nella Migrations­organisati­onen IOM finns ett stödprogra­m som gäller återintegr­ering av frivilligt återvändan­de till Afghanista­n. Däremot har IOM inte ett avtal med Finland om motsvarand­e program för tvångsavvi­sade.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Jag pratar själv svenska och tar upp behovet av svenskan, särskilt det i nordiska samarbetet. Enligt grundlagen har alla rätt till basservice på finska eller svenska, svarar Sauli Niinistö på frågan om vad han kan göra för svenskans ställning.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Jag pratar själv svenska och tar upp behovet av svenskan, särskilt det i nordiska samarbetet. Enligt grundlagen har alla rätt till basservice på finska eller svenska, svarar Sauli Niinistö på frågan om vad han kan göra för svenskans ställning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland